AKTUELLT
Syftet med Polisstyrelsens, Centralkriminalpolisens och Rädda Barnen rf:s och Skydda Barn rf:s gemensamma kampanj är att öka medvetenheten om brott som sker i nätmiljö, identifiera dem, anmäla brott och samtidigt förebygga dem. Kampanjen genomförs vecka 36 i kanalerna på sociala medier. Målgruppen är elever i årskurserna 7–9, men material har också sammanställts för yrkesverksamma inom utbildning och pedagogik och andra vuxna.
Nätvärlden är en förlängning av realvärlden där liknande möten och saker händer som i realvärlden - även brott. På nätet kan brott dock vara svårare att upptäcka, och någon kan även begå ett brott av obetänksamhet. Det är därför det är viktigt att lära sig att känna igen hot på nätet och även avvärja dem - och å andra sidan känna till sina rättigheter och gränserna för laglig verksamhet.
– Nätvärlden är idag en del av allas våra liv, oavsett om vi vill det eller inte. Det finns ingen anledning att demonisera den, men det gäller att känna till spelreglerna. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och ansvaret för att agera på nätet – till exempel kan man göra sig skyldig till ett brott på nätet på samma sätt som i realvärlden. Därför är det bra att öva sig på och gå igenom spelreglerna för nätet, på samma sätt som exempelvis trafikreglerna, säger polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen.
Spelregler för nätet
Enligt Skydda Barn rf. bör barn lära sig kunskaper om digital säkerhet så tidigt som möjligt. Varje barn och ungdom har rätt till information, inlärning och skydd även i digitala miljöer. Det viktigaste är att vuxna är närvarande och stödjer ett barns tillväxt och utveckling i alla miljöer. Materialet och workshopparna Stop, Slow & Go som riktar sig till förskolepedagogiken och årskurserna 1–6 övar barnets färdigheter för att fatta beslut i snabbt föränderliga situationer på nätet. Materialet uppmuntrar också till samtal i den digitala vardagen med en trygg vuxen. Sidan #MyFriendToo ger tydlig information och vägledning till ungdomar i en situation när de får reda på att deras vän redan har utsatts för sexuella trakasserier, lockande eller sexuellt våld.
– Dold brottslighet handlar inte om brist på hjälpande tjänster, utan om att barn och ungdomar berättar om sina erfarenheter i första hand för sina vänner och inte för vuxna. Skydda barn rf:s webbplats #MyFriendToo stärker ungdomars delaktighet, medborgarengagemang och vuxnas uppdagande av trakasserier, lockande och sexuella brott och anmälan av dem till myndigheterna, betonar Skydda barn rf:s verkställande direktör Nina Vaaranen-Valkonen som är specialsakkunnig och psykoterapeut.
Lagligt på nätet
Centralkriminalpolisen deltar i kampanjen genom projektet Cybercrime Exit. Projektet inleddes 2020 och är en del av polisens förebyggande specialverksamhet som fokuserar på att förebygga allvarlig cyberbrottslighet som involverar ungdomar. Målgruppen för verksamheten är ungdomar i åldern 12–25 år som har begått eller riskerar att göra sig skyldiga till allvarliga nätbrott.
– De som gör sig skyldiga till cyberbrottsliga handlingar är ofta mycket unga. Det är vanligt att cyberbrott ofta fungerar som förberedande brott eller brott som hör samman med en mängd andra brott. Projektet Cybercrime Exit arbetar för att förebygga nätbrottsfenomen, implementera modeller för att bryta en brottsspiral och stödja unga som kommer loss från en cyberbrottslivsstil som en del av polisens Exit-aktivitet, berättar projektchef Viivi Lehtinen vid Centralkriminalpolisen.
Att omfatta en ansvarsfull arbetskultur är en viktig del av att växa till ett IT-proffs. Det är viktigt att understöda intresset för informationsteknik hos barn och ungdomar genom att vägleda ungdomar att utveckla sina färdigheter bland lagliga alternativ tillräckligt tidigt. Projektet Cybercrime Exit syftar till att öka medvetenheten om gränserna för laglig och olaglig verksamhet och att rikta IT-kunniga ungdomar till lagliga alternativ.
Ungdomar vill ha information om hur man känner igen sexuellt våld
Ungdomar behöver information inte bara för att själv kunna agera lagligt och säkert på nätet, utan också för att identifiera brott i datanätverk. Ungdomar har berättat för Rädda Barnen rf. att de vill ha information om hur man känner igen sexuellt våld och anvisningar om hur man ska agera när man stöter på sexuellt våld eller trakasserier på nätet.
Rädda Barnen rf. har i mer än 20 år arbetat för att förebygga sexuellt våld riktat mot barn och dess Nettivihje-tjänst har producerat 6 animationsvideor riktade till ungdomar om hur man identifierar och förebygger situationer som omfattar sexuellt våld riktat mot barn, rapporterar om dem och söker stöd.
– Ett barn eller en ungdom inser inte alltid att de har utsatts för sexuellt våld och att det kan vara ett brott. Genom att öka medvetenheten hjälper vi barn och ungdomar att skydda sig själva och sina egna gränser och sänker tröskeln för att berätta om upplevelser av våld för en vuxen, berättar Paula Soini, sakkunnig på Rädda Barnen rf:s Nettivihje.
Medvetenhet och omdöme genom samtal
Kampanjen kommer att synas på de deltagande parternas kanaler på sociala medier under vecka 36. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten och påminner om hur viktiga samtal i digivardagen är. Det är viktigt att fortsätta diskussionen om hur man identifierar nätbrottslighet även efter kampanjen.
– Det skulle vara väldigt bra om både lärare och andra vuxna som arbetar med ungdomar skulle prata med ungdomar om kampanjens ämnen och utforska materialet. Det är också en bra idé att diskutera temat hemma och inkludera agerande på informationsnät i de vardagliga samtalen, på samma sätt som andra delar av ungdomarnas liv, uppmuntrar polisinspektör Miia Lehtinen vid Polisstyrelsen.
Följ "Identifiera, lär dig, anmäl!" -kampanjen på sociala medier!
Skydda Barn rf
Skydda Barn rf är en ideell, icke-statlig organisation baserad i Helsingfors, Finland, som arbetar internationellt för att främja barnets rättigheter och förebygga allt sexuellt våld mot barn. Vi bygger vårt arbete på vetenskaplig forskning och använder en helthetssyn för att ta itu med problemet från olika perspektiv. Vi stödjer offer, överlevare och familjer, erbjuder information samt lär ut väsentliga färdigheter till barn och unga för att främja den egna säkerheten i såväl digitala miljöer som andra miljöer, utvecklar förebyggande åtgärder för förbrytare och bedriver innovativ forskning för att förstå omfattningen av problemet.
Bekanta sig närmare med Skydda Barn rf:s verksamhet: https://www.suojellaanlapsia.fi/sv