top of page

Sexuella övergreppsfall förblir outredda – hjälp från den schweiziska modellen

Protect Children

PRESSMEDDELANDE


Den schweiziska förbundsrådets ledamot Beat Jans, Schweiziska förbundsstatens justitieministerium och den schweiziska Guido Fluri -stiftelsen visar vid Europarådet hur en ny bedömning kan fungera – FN:s särskilda sändebud berömmer den schweiziska modellen  


Strasbourg, 6 december, 2024 - Guido Fluri -stiftelsens framgångsrika “återbetalningsinitiativ (Restitution initiative)” och den tillhörande schweiziska “omprövningslagen (Reappraisal Act)” (AFZFG) har väckt internationell uppmärksamhet. Grupper som representerar offer och överlevare från hela Europa lanserade det europeiska Justice Initiative -initiativet baserat på den schweiziska återbetalningsinitiativet, och har sedan dess framgångsrikt lobbat för en schweizisk omprövningsmodell hos Europarådet. I år har Europarådets parlamentariska församling godkänt resolutionen enhälligt, enligt vilken medlemsländerna bör erkänna övergreppen som inträffat i sina länder, ge ersättning till de drabbade, genomföra en omfattande omprövning av fall och förbättra förebyggandet.


I Europarådets resolution 2533 konstateras att “Vi kan inte längre blunda för barnmisshandel, oavsett om det rör sig om sexuella övergrepp, våld eller utnyttjande i offentliga, privata eller religiösa institutioner. Dessa institutioner bör vara trygga platser för barn.” Guido Fluri, ordförande för Justice Initiative kommenterar att “Resolutionen är en milstolpe för Europa” och att “I Schweiz, tack vare en konsekvent behandling av 12 000 övergreppsfall har offren upplevt rättvisa. Nu är det dags för andra europeiska länder att säkerställa att offren för sexuella övergrepp får sin rättvisa.” 


Den schweiziska justitieministern Beat Jans uppmanar medlemsstaterna att agera 


I många europeiska länder är processen för att hantera och ta itu med övergrepp fortfarande i ett tidigt skede. Över 100 ministrar, ambassadörer, politiska representanter, icke-statliga organisationer och övergreppsoffer från hela Europa har samlats vid Europarådet för att ta del av schweizisk expertis vid konferensen. Justitieministern Beat Jans uttryckte sin tacksamhet för att Europarådets medlemsländer har tagit itu med den svåra frågan. För att skyddande och främjande av barns välfärd är en av de viktigaste sakerna man kan göra politiskt” konstaterade justitieministern: Det ligger i era händer, eftersom ni som politiker kan både skapa och ändra lagar. Genom att ta itu med sexuella övergrepp mot barn och förbättra skyddsåtgärder kan ni bidra avsevärt till ert lands välmående.” 


Flesta övergreppsfall har fortfarande inte hanterats – ett akut behov för åtgärder i Europa 


Sexuella övergrepp mot barn har allvarliga och långvariga konsekvenser för offer och överlevare, vilket påverkar deras liv och välbefinnande långt efter att våldet har inträffat.   


Med tanke på omfattningen av detta fenomen och det akuta behov av åtgärder har den finska barnrättsorganisationen Skydda Barn rf, med stöd från Justice Initiative, publicerat en ny rapport som lyfter fram rösterna från 22 285 offer och överlevare av sexuella övergrepp mot barn, samt deras berättelser och insikter som samlats in genom den globala Vår Röst -enkäten. Rapporten presenterar erfarenheter från vuxna överlevare som upplevt sexuella övergrepp som barn, på 29 olika språk och från 108 olika länder, där överlevare rapporterar att de blivit utsatta för sexuella övergrepp, vilket avslöjar den globala omfattningen av brottet.  


Resultaten från enkäten framhäver de djupa och långvariga konsekvenserna av sexuellt våld mot barn, såsom depression, ångeststörningar och svårigheter i nära relationer. Många överlevare möter betydande hinder för att berätta om övergreppen, såsom känslor av skam och hopplöshet. Fastän 67% av offren hade berättat om det sexuella våldet de upplevt i barndomen, hade över hälften av dem gjort det först 11 år efter övergreppen. Även efter att de delat med sig, upplevde 69 % av respondenterna att de inte fick tillräckligt med stöd och i de flesta fall (89 %) inledde polisen ingen brottsutredning. 


Dessa resultat från den globala Vår Röst -enkäten avslöjar allvarliga brister i de nuvarande systemen och understryker det akuta behovet av omfattande reformer. Europarådets resolution 2533, som kräver en omfattande utredning, är därför ytterst viktig.





Första internationella processerna genomförs i enlighet med resolutionen och den schweiziska modellen 


Flera ministrar och politiker talade vid konferensen och vill främja den schweiziska omprövningsmodellen. Till exempel, den franska ledamoten Karine Lebon, som inom de närmaste veckorna kommer att föra fram ett lagförslag för att säkerställa att barnen från Reunion ön får ersättning för det omfattande våldet som de upplevde då de blev separerade från sina familjer: Det finns ingen rättvisa utan ersättning,” konstaterade den franska ledamoten, som överväger att inkludera den schweiziska modellen i sitt lagförslag. Adnan Delić, arbets- och näringsministern för Bosnien och Hercegovina, meddelade att de kommer att förbättra barnskyddssystemet genom att ändra lagen: Ett av våra prioriteter är att förstärka fosterhemsvården genom lagändringar, och att inrätta en tillsynsmyndighet som på ett adekvat sätt kan övervaka barns rättigheter, säkerhet och skydd mot våld, särskilt då det befinner sig långvarigt i sociala institutioner.”

 

Beröm från FN:s generalsekreterares specialrepresentant för den schweiziska modellen 


Med. dr. Najat Maalla M’jid, FN:s generalsekreterares specialrepresentant för våld mot barn berömde initiativet: Vi vet att då barn placeras i institutioner utsätts de för olika former av våld, som leder till negativa och långvariga effekter för deras välbefinnande.”  Detta är varför Europarådets resolution som kräver att övergreppfall utreds enligt den schweiziska modellen är ytterst viktig: Jag välkomnar de riktlinjer som denna resolution erbjuder för att både förebygga och hantera våld mot barn i offentliga, privata och religiösa institutioner,” sade FN:s specialrepresentant i sitt tal.  


Utvecklingsgrupper – Nya idéer för att förbättra skyddet för barn inom den katolska kyrkan 


Kyrkoherden, Hans Zollner SJ, chefen för den antropologiska enheten vid den påvliga Gregoriana-universitetet och ledande experten inom barnskydd för den katolska kyrkan, har tillkännagett ett nytt initiativ i samband med Europarådets resolution 2533. De så kallade utvecklingsgrupperna” kommer att samarbeta med lokala experter. Som ett första steg kommer dessa utvecklingsgrupper att samarbeta med lokala experter inom Sydeuropa och Sydöstra Europa för att utvärdera de faktorer som har en positiv inverkan på utformningen och genomförandet av skyddsåtgärder. Detta innefattar att skydda barn från sexuellt våld och vidta skyddsåtgärder, såsom att skapa trygga miljöer och relationer. Resultaten av utredningarna och de slutsatser som kan dras för att praktiskt förbättra effektiviteten i skyddsåtgärder kommer att presenteras för allmänheten. Kostnaderna för etableringen och genomförandet av de första utredningarna av de lokala utvecklingsgrupperna kommer att täckas av Guido Fluri -stiftelsen.





För mer information, ta kontakt: 

Nina Vaaranen-Valkonen, Skydda Barn rf:s verksamhetsledare (intervjun på finska eller engelska)


Eva Díaz Bethencourt, Skydda Barn rf:s specialist (intervjun på engelska eller spanska) 


bottom of page