BLOGGINLÄGG
Internationella flickdagen syftar till att fira flickor över hela världen, förstärka deras röster och förespråka för flickors rättigheter. Årets tema fokuserar på flickornas vision för framtiden. Det här blogginlägget syftar till att utforska de aktuella realiteterna för flickor i samband med sexuellt våld samt de aktiva förebyggande åtgärder som vidtas för att skapa en framtid där flickors rättigheter skyddas och respekteras.
Författaren till detta blogginlägg är Cayla Miller, en av våra fantastiska praktikanter som bidrar till vårt arbete för att förebygga och förstå sexuellt våld mot barn.
Flickors verklighet: Sexuellt våld drabbar oproportionerligt flickor.
Konventionen om barnets rättigheter (CRC) ålägger statsparter att vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda barn från sexuellt våld. [1] Den tragiska verkligheten är att miljontals barn utsätts för sexuellt våld varje år. [2] Forskning har gång på gång visat att flickor drabbas oproportionerligt. [3]
1 av 10 flickor under 20 år har tvingats utföra sexuella handlingar. [4] 1 av 5 flickor utsätts för sexuella övergrepp under sin livstid. [5] I väpnade konflikter utgjorde flickor 98 % av offren och överlevarna i FN-verifierade fall av sexuellt våld mot barn. Denna statistik överensstämmer med de demografiska trenderna för offer i övergreppsmaterial (CSAM). I Skydda Barn rf:s 2KNOW-projekt visade en enkätundersökning att 78 % av respondenterna som sökte CSAM letade efter material som skildrade flickor. [6]
Enligt resultaten från 2KNOW-projektet framträder sexuellt våld mot barn som en genusfråga som kopplar samman könsstereotyper och patriarkala strukturer, vilket resulterar i objektifiering och sexualisering av flickor. [7] Även om ingen enskild orsak helt kan förklara varför flickor ofta är måltavlor för sexuellt våld, kan hypersexualisering och objektifiering av flickor i media samt i sociala och kulturella representationer bidra till att det våld de utsätts för trivialiseras och normaliseras. [8]
Konsekvenserna av sexuellt våld kan vara allvarliga och långvariga, vilket påverkar både den mentala och fysiska hälsan hos flickor. [9] Den internationella flickdagen påminner oss om att även om detta är verkligheten för många flickor, bör det inte vara slutpunkten. Aktiva åtgärder måste vidtas för att skapa en framtid där flickors rätt att vara fria från sexuellt våld förverkligas.
Hopp för flickan: Aktiva steg mot en framtid utan sexuellt våld
Att ta aktiva steg mot en framtid där barn är fria från sexuellt våld kräver ett holistiks tillvägagångssätt. Detta innefattar stöd efter sexuellt våld, men lika viktigt är att utveckla och implementera förebyggande insatser. Stödet bör vara multidisciplinärt och riktas både till offren och deras föräldrar, vårdnadshavare och familjer. Detta återspeglas i Skydda Barn rf:s 2KNOW-projekt, som syftar till att förbättra datainsamlingen och erbjuda stöd till vårdnadshavare till barn som blivit utsatta genom stödgrupper.
Överlevares röster är viktiga för att förstå effekterna av sexuellt våld och för att säkerställa att de förebyggande åtgärder som vidtas för att motverka framtida brott är effektiva. Den globala undersökningen Vår Röst syftar till att lyfta fram överlevares röster och erfarenheter av sexuellt våld under barndomen.
En viktig del i förebyggandet av sexuellt våld mot barn är utbildning. Utbildning måste dock ses ur ett holistiskt perspektiv. Som en förebyggande åtgärd kan utbildning riktas mot barn, lärare, yrkesverksamma samt potentiella förövare. #MyFriendToo är ett projekt som syftar till att uppmuntra unga att hjälpa vänner som utsatts för sexuellt våld genom att uppmana dem att vända sig till en trygg vuxen. Tryggt i digitaltrafiken är en kampanj riktad mot lärare, familjer och barn för att säkerställa att barn utvecklar digitala säkerhetsfärdigheter och är trygga på nätet. 2PS: Prevent and Protect Through Support är ett EU-finansierat initiativ som informerar individer med sexuellt intresse för barn om tillgängliga rehabiliterings- och stödsystem. Initiativet syftar till att förebygga sexuella övergrepp och exploatering av barn genom att direkt nå individer som riskerar att begå dessa brott.
Dessa projekt representerar aktiva insatser som pågår för att skapa en framtid där alla barn är skyddade från sexuellt våld. En forskningsbaserad holistisk metod är en avgörande grund för att säkerställa att barn får fullständigt skydd mot sexuellt våld i alla dess former. Att stödja offer och överlevande är av stor vikt. Men när vi arbetar mot den framtid vi önskar för flickor räcker det inte med stöd ensamt. Det är nödvändigt att vidta aktiva och förebyggande åtgärder för att förverkliga denna framtid.
Slutsats
På den internationella flickdagen är det avgörande att vi inte låter oss förlamas av de utmaningar som flickor världen över möter. Trots de allvarliga verkligheterna kring sexuellt våld, kan vi se en ljusare framtid framför oss. Vår vision är en värld där varje barn, och särskilt varje flicka, är skyddad från sexuellt våld. Detta är inte bara en dröm utan en aktiv strävan som vi engagerar oss i. Genom att fokusera på att höja medvetenheten, förespråka och vidta förebyggande åtgärder, bygger vi en väg mot denna framtid. Tillsammans kan vi omvandla vår vision för flickor till en konkret verklighet.
Källor:
[1] UNGA, (1990) “Convention on the Rights of the Child” art 19 & 34.
[2] UNICEF. (2022).”Sexual violence against children”.
[3] UNICEF. (2020). “Gender Dimensions of Violence Against Children and Adolescents”.
[4] UNICEF. (2022). Sexual violence against children. Sexual violence against children | UNICEF.
[5] Swift, J., & Gould, H. (2021). “Not an object: on sexualization and exploitation of women and girls”.
[6] Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[7] Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[8] Swift, J., & Gould, H. (2021). “Not an object: on sexualization and exploitation of women and girls”. & Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[9] Barbara, G., Albertini, V., Tagi, V. M., Maggioni, L., Gorio, M. C., Cattaneo, C., Prazzini, F., Ricci, E. Buggio, L., & Kustermann, A. (2022). “Characteristics of Sexual Violence Against Adolescent Girls: A 10 Years’ Retrospective Study of 731 Sexually Abused Adolescents”.