Sinä Riität

Suojellaan Lapsia ry vertaistuellinen toiminta vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi/nuori on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi.


Seuraava Sinä Riität vertaistukiryhmä alkaa syksyllä 2022. Ensimmäinen syksyn ryhmä on vanhemmille, joiden lapsi on joutunut läheisen tekemän seksuaalirikoksen uhriksi.

Kuuntele Sinä Riität -podcast – Osa 1

Sinä Riität -podcast. Osa 1. kesto 42:31

Kuuntele Sinä Riität -podcast – Osa 2

Toivo ja toipuminen, Sinä Riität -podcast. Osa 2. kesto 18:28

Vanhempien jaksaminen arjessa on ensisijaista lapsen ja koko perheen toipumisessa.  

Suojellaan Lapsia ry:n Sinä Riität-vertaistuellisen toiminnan tavoitteena on vahvistaa vanhempien ja huoltajien jaksamista ja pystyvyyttä lapsen tukemiseen pitkän rikosprosessin ajan. Vanhemmille tuotettavat materiaalit ja Sinä Riität- ryhmätoiminta mahdollistaa vanhemmille omien kokemusten, ajatusten ja tunteiden läpikäymisen. Ryhmään osallistuminen tarjoaa vertaistukea turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. 

“Ryhmä on suurella ammatti taidolla ohjattu ja johdettu. On turvallista olla. Saa olla oma itsensä. Juuri niillä voimilla, joita tänään on. On tilaa oivaltaa. Saa myös arvokkaita käytännön ohjeita raskaassa prosessissa.” Vanhempi, Sinä Riität-ryhmä 

Ryhmän keskeisenä tavoitteena on vanhempien ja huoltajien selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen, vahvistaminen sekä uusien näkökulmien löytäminen toipumisen matkalla. Ryhmää ohjaavat kokeneet ammattilaiset, joilta vanhemmat ja huoltajat saavat tarvittaessa myös lisätietoa ja ohjeistusta tilanteeseensa. 

Huoltajien jaksaminen on ensisijaista lapsen ja koko perheen toipumisessa. Lapsen vanhemmat ja huoltajat ovat avainasemassa ja ensisijaisia tukemaan lasta rikosprosessin eri vaiheissa ja mahdollisimman normaalin arjen turvaamisessa. Asiantuntijoiden ohjaaman Sinä Riität-vertaistuen avulla moni vanhempi on saanut tukea vaikeisiin tilanteisiin, tietoa ja voimaa selviytymiseen. 

Sinä Riität ryhmiin haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Ryhmä on valtakunnallinen, voit osallistua miltä tahansa paikkakunnalta. Kokoontumiset toteutetaan etäyhteydellä videovälitteisesti. Ryhmä on osallistujilleen maksuton.

”Lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on väkivaltaa koko perhettä kohtaan. Jokaisella vanhemmalla on oikeus tulla kuuluksi ja oikeus saada tukea. Keväällä 2021 alkaneen Sinä Riität- ryhmän vanhempien antaman palautteen perusteella en voi liiaksi korostaa vertaistuen voimauttavaa merkitystä”, toteaa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen 

Lisätiedot: Suojellaan Lapsia ry, erityisasiantuntija, psykoterapeutti, nina.vaaranen-valkonen(at)suojellaanlapsia.fi, p. 040 747 8829 ja Kehityspsykologian asiantuntija Katariina Leivo katariina.leivo (at)suojellaanlapsia.fi p.0400 818 030

Hyödyllistä tietoa:

Kirjoittanut asianajaja varatuomari Liisa Pellinen, asianajotoimisto Röyti & Ruokonen oy

Lisätukea

Rikosuhripäivystys 116 006 (ma–pe klo 9–20 sekä ruotsiksi ma–pe klo 12–14)

RIKUchat (arkisin 9-15, ma 17-19)

Tietoa Rikosuhripäivystyksen kaikista palveluista Rikosuhripäivystys (riku.fi)

MIELI ry:n kriisituki: MIELI ryn Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa

09 2525 0111.

Kaikki MIELI ry:n kriisiauttamisen muodot löytyvät osoitteesta: mieli.fi/fi/tukea-ja-apua

Lisää aiheesta Psykopodiaa-podcastissa

Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen keskustelee psykologi Nina Lyytisen kanssa aiheesta: Lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta ja siitä toipuminen.

Lapsena koettu seksuaaliväkivalta satuttaa syvästi ja voi herättää monenlaisia tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä, pelkoa ja avuttomuutta.

Kuuntele Psykopodiaa-podcastia Spotifyn kautta.

* Sisältövaroitus: Jaksossa käsitellään seksuaaliväkivaltaa ja lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.