top of page
colin-meg-bqp6QqTQd78-unsplash.jpg
PC_YaE_FI_white.png

Vertaistukiryhmät vanhemmille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi

Turvallinen ja koko perheen toipumista edistävä tukimuoto vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.

Mitä ovat Sinä Riität™ -ryhmät?

Sinä Riität™ -ryhmät ovat etänä järjestettäviä ja ammattilaisten ohjaamia vertaistukiryhmiä, jotka on suunniteltu tukemaan vanhempia ja huoltajia, joiden lapsi on joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi. ​

 

Ryhmät tarjoavat:

  • Emotionaalista tukea:  Tukimuoto, jossa vanhemmat voivat keskustella, saada myötätuntoa ja kokea yhteyttä muihin samassa tilanteessa oleviin.

  • Käytännön neuvoja:  Ohjeita ja työkaluja, jotka auttavat vanhempia selviämään haastavista prosesseista.

  • Turvallisen tilan toipumiselle:  Luottamuksellinen ympäristö vaikeiden tunteiden käsittelyyn ja omien voimavarojen löytämiseen.

Miksi vertaistuki on tärkeää?

Vanhemmat kokevat usein itsensä eristyneeksi ja ylikuormittuneeksi oman lapsen joutuessa seksuaaliväkivallan uhriksi. Vertaistuki tarjoaa ymmärrystä, yhteyttä muihin samankaltaisessa tilanteessa oleviin sekä voimavaroja koko perheen toipumiseen.

Vanhemmalta:

"Ryhmä on suurella ammattitaidolla ohjattu ja johdettu. On turvallista olla. Saa olla oma itsensä. Juuri niillä voimilla, joita tänään on. On tilaa oivaltaa. Saa myös arvokkaita käytännön ohjeita raskaassa prosessissa."

Ammattilaiselta:

"Näiden ryhmien ohjaaminen on osoittanut vertaistuen valtavan voiman. Vanhemmat löytävät yhteisön joka auttaa heitä rakentamaan uudelleen toivoa ja voimavaroja toipumiseen."

Ryhdy Sinä Riität™ -ryhmän ohjaajaksi

Haluatko tarjota merkityksellistä tukea seksuaaliväkivallan uhreille ja heidän vanhemmilleen? Kouluttaudu sertifioiduksi ohjaajaksi ammattilaisille suunnatussa Sinä Riität™ -koulutuksessa.

2KNOW-YaE-evaluation-summary_srgb_Vertical_picture.jpg

Tuloksia Sinä Riität™ - vertaistukiryhmien pilotoinnista Suomessa ja Irlannissa

"Kokemuksien jakaminen muiden ryhmäläisten kanssa on saanut minut ymmärtämään, etten ole yksin ja että pärjään yhtä hyvin kuin muutkin, jotka joutuvat käymään läpi lapseen kohdistuneen seksuaaliväkivallan seurauksia."

Ryhmien pilotoinnin tulokset nostavat vahvasti esiin, miten lapsiin kohdistuvalla verkkovälitteisellä 

seksuaaliväkivallalla on vakavia vaikutuksia uhrien ja heidän perheidensä hyvinvointiin. Lapsiuhrien traumaoireet ovat monesti samankaltaisia kuin heidän vanhempiensa traumaoireet.

Lisäksi tulokset osoittavat, että Sinä Riität™ -vertaistukiryhmään osallistuneiden vanhempien ja huoltajien hyvinvointi parani ryhmään osallistumisen myötä. Vanhemmat arvostivat ryhmissä erityisesti tunnetta siitä, etteivät he ole yksin asian kanssa, oikeus- ja toipumisprosesseista saatua arvokasta tietoa sekä ymmärrystä lapsen traumaoireista, mikä auttoi heitä tukemaan paremmin lapsensa toipumista.

Lue lisää Sinä Riität™ -ryhmistä

Oletpa sitten tukea etsivä vanhempi, huoltaja tai perheille apua etsivä ammattilainen, löydät lisätietoa omaan tilanteeseesi Sinä Riität™ -sivuilta.

Tuoreimmat uutiset Sinä Riität™ -vertaistukiryhmistä

2
Mother and child

Kuuntele Sinä Riität™ -podcast

Sinä Riität™ -podcastissa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen ja psykologi Nina Lyytinen keskustelevat aiheesta seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneen lapsen vanhemman kanssa. Podcast korostaa vanhempien tarvetta tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, juuri niillä voimavaroilla ja tunteilla, joita he kokevat rikosprosessin eri vaiheissa.

Tuoreimmat julkaisut Sinä Riität™ -vertaistukiryhmistä

EN-Funded by the EU-POS

Tämä sivusto on kehitetty Euroopan Unionin rahoituksella.

Kuuntele podcastimme Jeremy Indikan kanssa

Nina Vaaranen-Valkonen ja Katariina Leivo, Sinä Riität™ -ohjaajat Suomessa, vierailivat Jeremy Indikan podcastissa keskustelemassa vertaistukiryhmien tärkeästä roolista seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneiden lasten vanhempien ja huoltajien elämässä.

Podcast-jaksossa käsitellään tärkeitä aiheita, kuten uhriksi joutuneen lapsen tukemista sekä vanhempien läpikäymiä vaikeita tunteita oikeus- ja toipumisprosesseissa, esimerkiksi heidän lukiessaan poliisin laatimia asiakirjoja tai kamppaillessaan avuttomuuden tunteiden kanssa, kun lapsi oireilee vakavasti.

(Podcast on tällä hetkellä saatavilla vain englanniksi)

bottom of page