AJANKOHTAISTA
Italiasta Ruotsiin – Romaniasta Portugaliin: Viime kuukausien aikana on kuvattu ja haastateltu lähes sata lapsuudessa seksuaaliväkivallan uhriksi joutunutta henkilöä ympäri Eurooppaa osana Eurooppalaista Justice Initiative- hanketta. Suojellaan Lapsia ry johtaa hankkeen työtä Pohjoismaissa, tuoden toiminnassaan vahvasti esiin uhrien äänen ja viisauden kansainvälisellä tasolla. Shame – European Stories -näyttelyn avajaiset toteutetaan kansainvälisesti arvostetussa Venetsian Biennale tapahtumassa 22.5.2022.
Seksuaaliväkivalta-ilmiön laajuutta ei ole koskaan aikaisemmin avattu vastaavalla tavalla. Palkitun valokuvatoimittaja Simone Padovanin kuvat ja videot antavat uhreille äänen ja dokumentoivat laajasti heidän kokemaansa epäoikeudenmukaisuutta.
”Tavoitteena on rikkoa hiljaisuus ja tuoda esiin totuus lapsiin kohdistuneista väkivallan ja seksuaaliväkivallan teoista sekä vakavista lapsen oikeuksien loukkauksista” painottaa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.
Suojellaan Lapsia ry on perustanut suomalaisen kokemuasiantuntijaryhmän ”Meidän Äänemme / Our Voice” lapsuudessa seksuaaliväkivaltaa kokeneista henkilöistä. Lisätietoa ryhmästä, sen toiminnasta ja siihen liittymisestä tiedotetaan pian yhdistyksen viestintäkanavissa ja uutiskirjeessä.
Justice Initiative – Eurooppalainen oikeusaloite
Uhreja edustavat ryhmät käynnistivät syksyllä 2021 eri puolilta Eurooppaa laajamittaisen ”Justice Initiative ”oikeusaloitteen, jonka myötä lasten kaltoinkohtelu- ja seksuaaliväkivaltatapauksia käsitellään ensimmäistä kertaa kattavasti kaikissa Euroopan maissa.
Eurooppa on rikkonut YK:n lapsen oikeuksien sopimusta vuosikymmeniä: Sadat tuhannet lapset ja nuoret ovat joutuneet kaltoinkohtelun ja seksuaaliväkivallan uhreiksi. Useimmissa maissa näitä menneisyyden tapahtumia ei ole käsitelty ja hankkeella haetaan tähän muutosta. ”Justice Initiative” oikeusaloitteessa kiinnitetään kollektiivisesti huomiota historian vaiettuihin tapahtumiin ja väkivallan uhrien kokemuksiin. Uhrit kärsivät edelleen traumaoireista ja siitä, että heidän kokemansa kaltoinkohtelua ja vääryyksiä ei ole julkisesti tunnustettu. Menneisyyden tapahtumia käsittelemällä voimme vahvistaa tulevaisuudessa sekä lasten suojelua että lasten ja uhrien oikeuksien toteutumista Euroopassa.
Justice Initiative- hanketta tukevat uhrijärjestöt, tutkijat ja kansalaisjärjestöt eri puolilta Eurooppaa. Tähän mennessä yli 17 maan edustajien allekirjoittamassa yhteisessä julistuksessa on keskeisellä sijalla kaltoinkohtelun ja vääryyksien julkinen tunnustaminen, tutkimuksen avulla tekojen uudelleenarviointi ja hyvittäminen.