top of page

Seksuaaliväkivaltatapauksia yhä käsittelemättä - apua Sveitsin mallista

Protect Children

LEHDISTÖTIEDOTE


Sveitsin liittoneuvoston jäsen Beat Jans, Sveitsin liittovaltion oikeusvirasto ja sveitsiläinen Guido Fluri -säätiö havainnollistavat Euroopan neuvostossa, kuinka uudelleenarviointi voi toimia – ylistystä YK:n erikoislähettiläältä Sveitsin mallille


Strasbourg, 6. joulukuuta, 2024 – Sveitsiläisen Guido Fluri -säätiön menestyksekäs “hyvitysaloite (Restitution Initiative)” sekä tähän liittyvä Sveitsin uudelleenarvioinnin lakiesitys (Reappraisal Act)” (AFZFG) ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Seksuaaliväkivallan uhrit ja selviytyjät ympäri Eurooppaa ovat käynnistäneet eurooppalaisen Justice Initiative-oikeusaloitteen Sveitsin hyvitysaloitteen pohjalta ja ovat aktiivisella vaikuttamistyöllään vaatineet Euroopan neuvostoa ottamaan käyttöön Sveitsin mallin mukaisen uudelleenarviointimenetelmän. Tänä vuonna, Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on hyväksynyt yksimielisesti päätöslauselman, jonka mukaan jäsenvaltioiden on tunnustettava maissaan tapahtuva seksuaaliväkivalta, tarjottava korvauksia uhreille, toteutettava seksuaaliväkivaltatapausten kattava uudelleenarviointi sekä vahvistettava ennaltaehkäiseviä toimia.


Euroopan neuvoston päätöslauselmassa 2533 todetaan, että “me emme saa Euroopassa koskaan enää sulkea silmiämme lapsiin kohdistuvalle väkivallalle ja kaltoinkohtelulle, oli kyseessä sitten julkisissa, yksityisissä tai uskonnollisissa instituutioissa tapahtuneista väkivallan teoista. Näiden instituutioiden tulisi olla lapsille ensisijaisesti turvapaikkoja”. “Tämä päätöslauselma on suuri edistysaskel Euroopalle”, toteaa Justice Initiative -oikeushankkeen puheenjohtaja Guido Fluri: “Sveitsissä, kiitos 12 000 väkivaltatapauksen johdonmukaisen käsittelyn, on tuotu oikeutta uhreille. Nyt on aika, että myös muissa Euroopan maissa seksuaaliväkivallan uhrien oikeus toteutuu.”  


Sveitsin oikeusministeri Beat Jans kehottaa jäsenvaltioita ryhtymään toimiin 


Monissa Euroopan maissa seksuaaliväkivaltatapausten käsittely on vielä alkuvaiheessa. Yli 100 ministeriä, suurlähettilästä, poliittista edustajaa, kansalaisjärjestöä ja seksuaaliväkivallan uhria ympäri Eurooppaa on siksi tänään kokoontunut Euroopan neuvostoon konferenssiin oppiakseen Sveitsin mallista. Sveitsin oikeusministeri Beat Jans ilmaisi kiitollisuuttaan, kuinka Euroopan neuvoston jäsenmaat ovat tarttuneet tähän haasteeseen. Lasten hyvinvoinnin suojeleminen ja edistäminen on yksi tärkeimmistä ja jaloimmista poliittisista teoista”, totesi oikeusministeri: Se on teidän käsissänne, sillä te poliitikkoina voitte luoda ja muuttaa lakeja. Käsittelemällä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa sekä parantamalla lasten suojelua, voitte vaikuttaa merkittävästi maidenne hyvinvointiin.” 


Suurin osa seksuaaliväkivaltatapauksista yhä käsittelemättä – Euroopassa kiireellinen tarve toimille 


Lapsiin kohdistuvalla seksuaaliväkivallalla on vakavia ja pitkäaikaisia seurauksia uhreille ja selviytyjille, vaikuttaen heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa pitkään tapahtuneen jälkeen. 


Ilmiön laajuuden ja kiireellisten toimien tarpeen vuoksi suomalainen lastensuojeluorganisaatio Suojellaan Lapsia ry on julkaissut uuden raportin Justice Initiative -oikeusaloitteen tukemana, jossa tuodaan esiin 22 835 uhrin ja selviytyjän kokemuksia ja näkemyksiä lapsuudessa koetusta seksuaaliväkivallasta. He ovat jakaneet tarinansa ja näkemyksensä kansainvälisen Meidän Äänemme -selvityksen kautta. Kyselyyn on vastannut uhreja ja selviytyjiä 29:llä eri kielellä, 108:sta eri maasta, paljastaen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan olevan maailmanlaajuinen ongelma.


Tulokset osoittavat, että suurin osa lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tapauksista johtaa vakaviin ja pitkäaikaisiin haasteisiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuushäiriöihin ja vaikeuksiin ihmissuhteissa. Monet uhrit ja selviytyjät kertovat kohtaavansa merkittäviä esteitä seksuaaliväkivallasta kertomiseen, kuten häpeää tai toivottomuutta. Vaikka 67 % uhreista ja selviytyjistä mainitsee kertoneensa seksuaaliväkivallasta, lähes puolet heistä kertoi vasta 11 vuotta tapahtuneen jälkeen. Vaikka uhrit ja selviytyjät olivat kertoneet seksuaaliväkivallasta, 69 % ei saanut riittävää tukea, ja useimpien kohdalla (89 %) poliisi ei aloittanut rikostutkintaa.


Kansainvälisen Meidän Äänemme -selvityksen tulokset paljastavat merkittäviä puutteita nykyisissä järjestelmissä ja osoittavat kiireellisen tarpeen laajamittaisille uudistuksille. Euroopan neuvoston päätöslauselma 2533, joka vaatii lapsiin kohdistuvien seksuaalirikostapausten kattavaa tutkintaa, on täten erittäin tarpeellinen.





Ensimmäiset kansainväliset prosessit etenevät päätöslauselman ja Sveitsin mallin mukaisesti 


Konferenssissa monet ministerit ja poliitikot puolsivat Sveitsin mallin mukaista uudelleenarviointia. Esimerkiksi Ranskan kansanedustaja Karine Lebon aikoo esittää lakiesityksen, joka varmistaisi, että Reunionin saaren lapset, jotka ovat joutuneet eroon perheistään ja ovat monesti kokeneet äärimmäistä väkivaltaa, saavat korvauksia: Ei ole olemassa oikeutta ilman korvauksia,” totesi Lebon, joka pohtii Sveitsin mallin käyttöä lakiesityksessään. Adnan Delić, Bosnia-Hertsegovinan työ- ja elinkeinoministeri, ilmoitti lastensuojelujärjestelmän parantamisesta lainsäädäntömuutoksin: Yksi ensisijaisista tavoitteistamme on vahvistaa sijaisperhetoimintaa lainsäädäntömuutosten avulla. Valvontaviranomaisen perustaminen auttaisi seuraamaan lasten oikeuksien toteutumista sekä heidän turvallisuuttaan ja suojeluaan väkivallalta, erityisesti yhteiskunnallisissa instituutioissa.”


Ylistystä YK:n erikoislähettiläältä Sveitsin mallille 


Tohtori Najat Maalla M’jid, YK:n pääsihteerin lapsiin kohdistuvan väkivallan erityisedustaja, ylisti Sveitsin mallin mukaisia aloitteita: Tiedämme, että lasten sijoittaminen laitoksiin voi altistaa heidät monenlaiselle väkivallalle ja johtaa pitkäkestoisiin negatiivisiin seuraksiin.” Tästä syystä Euroopan neuvoston päätöslauselma, joka kehottaa tutkimaan seksuaaliväkivaltatapaukset Sveitsin mallin mukaisesti, on niin tärkeä: Pidän tervetulleena tämän päätöslauselman tarjoamia ohjeistuksia lasten suojeluun, väkivallan ehkäisemiseen sekä siihen puuttumiseen julkisissa, yksityisissä ja uskonnollisissa instituutioissa”, totesi YK:n erityisedustaja puheessaan. 


Kehittämistiimit – Uusia keinoja turvallisuuden edistämiseksi katolisessa kirkossa 


Kirkkoherra Hans Zollner SJ, Rooman paavillisen Gregoriana-yliopiston antropologian tiedekunnan johtaja ja katolisen kirkon lastensuojelun johtava asiantuntija, on ilmoittanut uudesta aloitteesta Euroopan neuvoston päätöslauselmaan 2533 liittyen. Niin sanotut kehittämistiimit” tulevat työskentelemään paikallisten asiantuntijoiden kanssa, ensiksi Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa, arvioidakseen tekijöitä, jotka vaikuttavat myönteisesti lastensuojelutoimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen kentällä, mukaan lukien tarvittavat suojelutoimenpiteet lasten suojelemiseksi seksuaaliväkivallalta eli turvallisten tilojen ja suhteiden kehittäminen. Tutkimusten tulokset ja päätelmät tullaan esittämään laajalle yleisölle suojelutoimenpiteiden tehokkuuden ja vaikuttavuuden edistämiseksi. Guido Fluri -säätiö tukee paikallisten kehittämistiimien perustamista ja toimintaa.  





Saadaksesi lisätietoja, ota yhteyttä: 

Nina Vaaranen-Valkonen, Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja (haastattelut suomeksi ja englanniksi) 


Eva Díaz Bethencourt, Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntija (haastattelut englanniksi ja espanjaksi) 


bottom of page