top of page

Opasta lasta toimimaan turvallisesti netissä

Protect Children

Päivitetty: 15. heinäk. 2022

BLOGIKIRJOITUS, OHJEISTUS

Lapset pelaavat, viestittelevät kavereiden kanssa sekä postaavat sisältöä nettiin nyt enemmän kuin koskaan. Suojellaan Lapsia erityisasiantuntijat kannustavat aikuisia olemaan läsnä lapsen digiarjessa. Aikuisten on tärkeää tukea lapsen verkkovälitteistä sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä ja harrastamista kysymällä ja kuulemalla mitä ja millaista tekemistä lapsi on verkossa keksinyt.


Epävarmoissa tilanteissa tieto, harkinta ja maltillinen toiminta korostuu. Lapsen kanssa on hyvä keskustella netin valheellisista sisällöistä. Niin lasten kuin aikuistenkin voi olla hyvin vaikeaa erottaa virheellistä tietoa oikeasta ja siksi lähdekriittisyyttä on tärkeä opettaa pienestä pitäen. Tutkikaa esimerkiksi yhdessä mitkä tietolähteet ovat virallisia ja mistä valesisällön voisi tunnistaa. Netin algoritmit tuovat myös ilmiöön oman haasteena. Käytännöllinen vinkki on kokeilla perheen kesken tiedon hakua esimerkiksi googlella ja tarkastella sen tuottamia eri hakutuloksia yhdessä.


Ota verkon haitallinen ja hämmentävä sisältö puheeksi lapsen kanssa

Muistuta lasta, että verkossa voi tulla vastaan myös hämmentävää ja haitallista sisältöä kuten väkivaltaa, pornoa tai muuta lapsen ikä- ja kehitystasolle sopimatonta materiaalia. Voit saada vinkkejä YLE:n ja Helsingin Yliopiston kanssa yhdessä kehittämästämme chatti botista. Kannusta lasta kertomaan kohtaamistaan hämmentävistä sisällöistä ja tutustukaa yhdessä luotettaviin, lapsen ikä- ja kehitystasolle sopiviin peleihin, somealustoihin ja uutiskanaviin. Ikärajoista lisätietoa löytyy täältä. Netissä kiertävät myös erilaiset haasteet ja provosoivat kisailut saattavat houkuttaa lapsia osallistumaan ja esimerkiksi jakamaan itsestään kuva ja videomateriaalia mikä sisältää riskin kuvien väärinkäytölle.


Keskustele lapsen kanssa verkossa esiintyvästä houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming)

Lasten verkkoajan merkittävä lisääntyminen on lisännyt myös rikollisten verkkoaikaa ja lasten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Sen tunnistaminen on vaikeaa, sillä ilmiö on hyvin moninainen. Aikuisen kannattaa ottaa puheeksi ja sanoittaa lapselle, että kaikki verkossa olevat kaverit eivät välttämättä ole sitä mitä sanovat olevansa. Lapselle on hyvä perustella, että tavalliseenkin tapaan kontaktia ottavilla saattaa olla pahoja aikeita ja siksi maltti on valttia nettituttujen kanssa käydyissä keskusteluissa. Hyvä vinkki on keskustella lapsen kanssa, miksi esimerkiksi pelialustalle ei kannata laittaa omaa kuvaa profiilikuvaksi. Huoltajan tehtävänä on suojella lasta ja lapsen yksityisyyttä myös antamalla lapselle tietoa. Lisätietoa groomingista ilmiönä saat kuuntelemalla Riko hiljaisuus- podcastin. Ammattilaisille löytyy lisätietoa Helsingin kaupungin groomingin ennaltaehkäisy hankkeesta, jonne olemme tuottaneet yhteistyössä materiaaleja.


Lapsella on oikeus tietoon, oppimiseen ja turvallisuuteen

Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijat muistuttavat, että koronakriisin myötä lapsen oikeuksien toteutuminen on heikentynyt ja lasten suojelemiseksi meidän kaikkien aikuisten tulee kiinnittää huomiota lasten hyvinvointiin. Lapset ovat siirtyneet nopeasti ja monet kokopäiväisesti verkkoympäristöihin eikä siirtymässä ymmärrettävästi ole ehditty valmistella lapsiystävällisiä netin turvallisia tiloja. Erityisasiantuntijat haluavat muistuttaa, että turvallisen aikuisen läsnäolo lapsen arjessa kaikissa ympäristöissä on parasta lasten suojelua.





bottom of page