top of page
  • Protect Children

Suojellaan Lapsia ry:n uusi tutkimusraportti paljastaa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin (CSAM) käytön monimutkaisia taustatekijöitä

LEHDISTÖTIEDOTE



Suojellaan Lapsia ry:n tutkimusraportti lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia verkossa käyttävistä henkilöistä tuo uutta tietoa rikoksia edesauttavista ja estävistä tekijöistä. Tutkimus on osa Suojellaan Lapsia ry:n johtamaa EU-rahoitteista 2KNOW-hanketta, yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Itämeren valtioiden neuvoston kanssa. Tutkimusaineiston keruu on Itä-Suomen yliopiston eettisen lautakunnan hyväksymä ja mahdollistaa ainutlaatuisen tiedonkeruun lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia aktiivisesti tekevistä henkilöistä ja heidän ajatusmaailmastaan, tekoja edesauttavista ja estävistä psykologisista, sosiaalisista ja tilannetekijöistä.


Teknologian nopean kehittymisen myötä verkossa jaettavan CSAM:in määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Uusimpien (2024) arvioiden mukaan yli 300 miljoonaa lasta joutuu vuosittain verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan uhriksi. Tänään julkaistun tutkimusraportin tulokset nostavat esiin kiireellisen tarpeen torjua lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia sekä tarjoavat olennaista tietoa rikostentorjuntaan.


"CSAM-rikosten taustat ovat monitekijäisiä, ja tutkimustuloksemme lisäävät ymmärrystä tekijöiden motiiveista ja rikosten tekemistä edesauttavista taustatekijöistä. Tulokset vahvistavat lapsiin kohdistuvien verkkovälitteisten seksuaalirikosten torjuntaa ja tehostavat rikosten ennaltaehkäisyyn kehitettäviä interventioita", toteaa Suojellaan Lapsia ry:n tutkimusvastaava Tegan Insoll.



Päätulokset


Motivaatioon liittyvät tekijät: CSAM-rikosten taustatekijänä on yleisesti henkilön seksuaalinen kiinnostus lapsiin, mutta taustalla vaikuttavat myös monet muut syyt, kuten tunteidensäätely, voimakas seksuaalivietti ja elämyshakuisuus.


Rikosten tekemistä madaltavat tekijät: Tulokset osoittavat useiden tekijöiden, kuten haitallisten lapsuudenkokemusten (ACE), päihteiden väärinkäytön ja aikuispornografialle turtumisen, madaltavan CSAM-rikoksiin ryhtymisen kynnystä.


Tilannetekijät: CSAM-rikollisuutta edesauttavat teknologian nopea kehitys, internetin tarjoama anonyymisyys sekä seksuaaliväkivaltaan liittyvien sisältöjen helppo saatavuus.


Rikoksia estävät tekijät: CSA-materiaalia etsivät henkilöt nimesivät tehokkaiksi rikoksentorjuntakeinoiksi muun muassa interventio-ohjelmat sekä varoitusviestit, jotka lisäävät pelkoa kiinnijäämisestä ja vakavista lainoikeudellisista seurauksista.


“Tutkimuksemme korostavat kohdennettujen interventioiden kehittämistä yhtenä tärkeänä rikosten ennaltaehkäisyn keinona. Näin emme ainoastaan kohdenna toimia CSAM-rikollisuuden juurisyihin vaan kehitämme myös rikosten torjuntaa ennen kuin yksikään lapsi joutuu rikoksen uhriksi", toteaa Suojellaan Lapsia ry:n 2KNOW-projektin johtaja ja lainopillinen asiantuntija Anna Ovaska.


Tutkimusaineisto (N= 4 549) kerättiin 07/2023–06/2024 välisenä aikana Suojellaan Lapsia ry:n kehittämällä ja CSAM-käyttäjille räätälöidyllä interventiolla. Henkilön etsiessä laitonta CSA-materiaalia hän ohjautuu anonyymiin kyselyyn. Lisäksi hänelle tarjotaan Suojellaan lapsia ry:n kehittämää ReDirection -omahoito-ohjelmaa CSAM:in käytön lopettamiseksi samalla kun pääsy laittomaan kuvamateriaaliin estetään.


"Työmme ja tutkimuksemme avaavat monimutkaisia ja vielä tuntemattomia taustatekijöitä lapsiin kohdistuvista verkkovälitteisistä seksuaalirikoksista ja niitä tekevistä henkilöistä. Ymmärtämällä tekojen motiiveja ja tekoja edistäviä ja estäviä tekijöitä meillä on mahdollisuus tehostaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyä maailmanlaajuisesti”, painottaa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti ja Interpolin lapsiin kohdistuvien rikosten erityisryhmän, uhripalveluiden ja rikoksentekijöiden hallinnan alaryhmän puheenjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen.


Suojellaan Lapsia ry osallistuu tällä viikolla yhdessä Poliisihallituksen, Keskusrikospoliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa Tunnista, opi, ilmoita! -yhteiskampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta verkkoympäristöissä tapahtuvasta rikollisuudesta ja edistää lasten suojelua.   


Lisätietoja 2KNOW-projektista 2KNOW: Knowledge to Prevent


 

Mediatiedustelut: Suojellaan Lapsia, Protect Children ry.


Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti, Interpolin lapsiin kohdistuvien rikosten erityisryhmän, uhripalveluiden ja rikoksentekijöiden hallinnan alaryhmän puheenjohtaja


Tegan Insoll, tutkimusvastaava, asiantuntija (Haastattelut englanniksi)

Tegan.insoll@protectchildren.fi puh +358 406102000


Anna Ovaska, 2KNOW-projektin johtaja, projektijohtaja, lainopillinen asiantuntija

anna.ovaska@protectchildren.fi  puh +358 40 081 0020

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page