BLOGIKIRJOITUS
Kansainvälisenä tyttöjen päivänä juhlistetaan tyttöjä ympäri maailmaa, edistäen tyttöjen oikeuksia sekä varmistaen, että heidän äänensä tulevat kuulluksi. Tämän vuoden teema keskittyy tyttöjen visioon tulevaisuudesta. Tämä blogikirjoitus tarkastelee tyttöjen tämänhetkisiä todellisuuksia seksuaaliväkivallan kontekstissa sekä aktiivisia ehkäisytoimenpiteitä, jotka edistävät tulevaisuutta, jossa tyttöjen oikeudet turvataan ja toteutetaan.
Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut Cayla Miller, yksi mahtavista harjoittelijoistamme, joka osallistuu työhömme lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisemiseksi ja ymmärtämiseksi.
Tyttöjen todellisuus: Seksuaaliväkivalta kohdistuu suhteellisesti enemmän tyttöihin
Yleissopimus lapsen oikeuksista (Convention on the Rights of the Child, CRC) velvoittaa valtioita ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin suojellakseen lapsia seksuaaliväkivallalta. [1] Valitettava tosiasia on, että miljoonat lapset kokevat seksuaaliväkivaltaa vuosittain. [2] Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että seksuaaliväkivaltaa kohdistetaan tyttöihin suhteettomasti enemmän. [3]
Yksi kymmenestä alle 20-vuotiaasta tytöstä on pakotettu seksuaalisiin tekoihin. [4] Joka viides tyttö kokee seksuaaliväkivaltaa elämänsä aikana. [5] Aseellisissa konflikteissa 98 % YK:n vahvistamista seksuaaliväkivallan uhreista ja selviytyjistä on tyttöjä. Nämä tilastot vastaavat myös lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin (CSAM) uhriprofiileja. Suojellaan Lapsia ry:n 2KNOW-projektissa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 78 % vastaajista, jotka etsivät lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia, haki tyttöjä esittävää aineistoa. [6]
2KNOW-projektin tulokset osoittavat, että lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on sukupuolittunutta, heijastaen sukupuoleen liittyviä stereotypioita sekä patriarkaalisia rakenteita, jotka johtavat tyttöjen esineellistämiseen ja seksualisointiin. [7] Vaikka yksittäistä syytä ei voida antaa sille, miksi tytöt joutuvat usein seksuaaliväkivallan kohteeksi, tyttöjen yliseksualisointi ja esineellistäminen mediassa sekä sosiaalisissa ja kulttuurisissa representaatioissa voi vähätellä ja normalisoida tyttöjen kohtaamaa väkivaltaa. [8]
Seksuaaliväkivallan seuraukset voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia, vaikuttaen sekä tyttöjen henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. [9] Kansainvälinen tyttöjen päivä muistuttaa siitä, että vaikka tämä on monen tytön todellisuus, tämän ei pidä olla päätepiste. Aktiivisia toimia tarvitaan, jotta voimme luoda tulevaisuuden, jossa jokaisella tytöllä on oikeus elää ilman seksuaaliväkivallan uhkaa.
Toivoa tytöille: Aktiivisia askelia kohti tulevaisuutta ilman seksuaaliväkivaltaa
Tulevaisuus ilman lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa vaatii kokonaisvaltaisia toimia. On ensisijaisen tärkeää tarjota tukea seksuaaliväkivaltaa kokeneille uhreille ja selviytyjille. Tämän lisäksi on kuitenkin kehitettävä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Tukea tulisi tarjota moniammatillisesti sekä niin uhreille kuin heidän vanhemmilleen, huoltajilleen ja perheilleen. Tämä on keskeisessä osassa Suojellaan Lapsia ry:n 2KNOW-projektia, jonka tavoitteena on parantaa tiedonkeruuta ja tarjota tukea vanhemmille ja huoltajille vertaistukiryhmien avulla.
Selviytyjien äänillä tulisi olla merkittävä rooli seksuaaliväkivallan vaikutusten ymmärtämisessä sekä seksuaalirikollisuutta ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vaikuttavuuden varmistamisessa. Globaali Meidän Äänemme -kysely pyrkii nostamaan esiin lapsuudessaan seksuaaliväkivaltaa kokeneiden selviytyjien ääntä ja viisautta.
Tärkeä väline lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyssä on koulutus. Koulutukseen on kuitenkin suhtauduttava kokonaisvaltaisesti. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä koulutus voi kohdistua lapsiin, opettajiin, ammattilaisiin kuin myös mahdollisiin rikoksentekijöihin. #MyFriendToo -projekti pyrkii voimaannuttamaan nuoria auttamaan ystäviään, jotka ovat joutuneet seksuaaliväkivallan kohteeksi, korostaen turvalliselle aikuiselle kertomisen merkitystä. Turvallisesti Digiliikenteessä on opettajille, perheille ja lapsille suunnattu kampanja, jonka tavoitteena on varmistaa, että lapset oppivat digiturvataitoja ja ovat turvassa verkossa. 2PS: Prevent and Protect Through Support on EU:n rahoittama aloite, joka tiedottaa lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen omaaville henkilöille saatavilla olevista kuntoutus- ja tukijärjestelmistä. Tämän aloitteen tavoitteena on ehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kohdistamalla toimenpiteitä suoraan niille henkilöille, jotka ovat vaarassa syyllistyä näihin rikoksiin.
Nämä projektit edustavat aktiivisia askelia kohti tulevaisuutta, jossa kaikki lapset voivat elää ilman seksuaaliväkivallan uhkaa. Tutkimukseen perustuva kokonaisvaltainen lähestymistapa on olennaisen tärkeä perusta työlle, jolla varmistetaan, että lapsia suojellaan kaikilta seksuaaliväkivallan muodoilta. Uhrien ja selviytyjien tukeminen on erittäin tärkeää. Kuitenkin, työskennellessämme kohti tytöille parempaa tulevaisuutta, pelkkä tuki ei riitä. Aktiiviset ennaltaehkäisevät toimet ovat välttämättömiä tämän tulevaisuuden toteuttamiseksi.
Yhteenveto
Kansainvälisenä tyttöjen päivänä on tärkeää olla lannistumatta tyttöjen maailmanlaajuisesti kohtaamista riskeistä. Seksuaaliväkivallan todellisuus on karu, mutta tulevaisuudessa on myös toivoa. Tulevaisuus, jossa jokainen lapsi, mukaan lukien jokainen tyttö, on vapaa seksuaaliväkivallasta, on sekä mahdollinen että aktiivisesti tavoitettavissa. Näihin askeleisiin ja toimenpiteisiin sisältyy tietoisuuden lisäämistä, vaikuttamistyötä ja ennaltaehkäiseviä toimia. Näin ylläpidämme toivoa siitä, että tyttöjen tulevaisuuden visio on saavutettavissa maailmanlaajuisesti.
Lähteet:
[1] UNGA, (1990) “Convention on the Rights of the Child” art 19 & 34.
[2] UNICEF. (2022).”Sexual violence against children”.
[3] UNICEF. (2020). “Gender Dimensions of Violence Against Children and Adolescents”.
[4] UNICEF. (2022). Sexual violence against children. Sexual violence against children | UNICEF.
[5] Swift, J., & Gould, H. (2021). “Not an object: on sexualization and exploitation of women and girls”.
[6] Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[7] Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[8] Swift, J., & Gould, H. (2021). “Not an object: on sexualization and exploitation of women and girls”. & Insoll, T., Díaz Bethencourt, E., Ovaska, A., Lahtinen, H.-M., & Vaaranen-Valkonen, N. (2024). “Knowledge to Prevent Online Sexual Violence Against Children: Insights from a Survey of Child Sexual Abuse Material Offenders”.
[9] Barbara, G., Albertini, V., Tagi, V. M., Maggioni, L., Gorio, M. C., Cattaneo, C., Prazzini, F., Ricci, E. Buggio, L., & Kustermann, A. (2022). “Characteristics of Sexual Violence Against Adolescent Girls: A 10 Years’ Retrospective Study of 731 Sexually Abused Adolescents”.