BLOGIKIRJOITUS
Hiljaisuuden rikkominen ja keskustelun avaaminen lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ei ole miellyttävää, mutta se on välttämätöntä. Yksi haastavimmista esteistä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemisessä ei ole itse seksuaaliväkivalta – vaan sitä ympäröivä hiljaisuus. Suojellaan Lapsia ry on tuottanut kansainvälisen Meidän Äänemme -kyselyn, joka nostaa vahvasti esiin lapsuudessaan seksuaaliväkivaltaa kokeneiden selviytyjien ääntä ja viisautta. Kyselyn tulokset lisäävät tietoisuutta aiheesta sekä edistävät yhdistyksen vaikuttamistyötä. Kysely kartoittaa selviytyjien kokemuksia lapsuudessa koetusta seksuaaliväkivallasta sekä, osassa tapauksista, tekoihin liittyviä instituutioita ja organisaatioita.
Kansainvälinen Meidän Äänemme -kysely pyrkii paljastamaan tuhansien selviytyjien vaiettua lapsuuden todellisuutta, joka on jäänyt valitettavasti heidän yksin kannettavaksi. Kyselyä jakaessamme olemme kohdanneet huolestuttavan kehityssuunnan: monet uskonnolliset yhteisöt ja muut arvopohjaiset organisaatiot, kuten tietyt urheiluorganisaatiot sekä muut arvojaan korostavat organisaatiot ja yhdistykset, epäröivät tai ovat olleet jopa haluttomia jakamaan kyselyämme. Olemme törmänneet hämmentävään haluttomuuteen kohdata niin nykyisyyden kuin menneisyyden haasteita lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan esilletuomisessa erityisesti organisaatioissa, jotka korostavat ja joiden tulisi puolustaa totuutta ja tukea haavoittuneiden henkilöiden toipumista.
Hiljaisuuden hinta
Organisaation epäröidessä tai kieltäytyessä jakamasta lapsuuden seksuaaliväkivaltakokemuksia kartoittavaa Meidän Äänemme -kyselyä, välittää tahtomattaan äärimmäisen huolestuttavaa viestiä. Hiljaisuuden ylläpitäminen voi erityisesti uskonnollisten ja arvopohjaisten organisaatioiden kohdalla liittyä pelkoon oman yhteisön vahingoittamisesta tai mahdollisesta riskistä pitkäaikaiseen mainehaittaan. Tulee kuitenkin muistaa, että edellä mainituilla organisaatioilla on ensisijaisen tärkeä rooli tuen ja ohjauksen tarjoamisessa – erityisesti seksuaaliväkivaltaa lapsuudessaan kokeneiden uhrien ja selviytyjien tukemisessa. Vaietessaan organisaatiot välittävät uhreille ja selviytyjille täysin väärää viestiä.
On täysin ymmärrettävää, että yhteisöt pelkäävät kyselyyn liittyvää mainehaittaa. Uskonnollisten instituutioiden toiminta rakentuu arvopohjaan ja luottamukseen, jolloin ajatuskin seksuaaliväkivallan kohtaamisesta on varmasti haasteellista. Suojellaan Lapsia ry:n tarkoituksena ei ole ”nimetä ja häpäistä”, vaan tehdä yhteistyötä ja korostaa eri yhteisöjen ja organisaatioiden roolia ja tärkeyttä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemisessä – meidän tavoitteenamme on varmistaa lasten turvallisuus, yhteisön avoimuus ja tarjota toipumisen satama kaikille, erityisesti lapsuuden seksuaaliväkivallasta toipuville selviytyjille.
Rikotaan hiljaisuus yhdessä!
Suojellaan Lapsia ry:n tutkimukseen perustuva kokonaisvaltainen työ lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemisessä ei pyri syyllistämään, vaan luomaan turvallisempaa tulevaisuutta kaikille, erityisesti kaikista haavoittuvammassa asemassa oleville – lapsille. Meidän Äänemme -kyselyn jakaminen on yksi askel kohti lasten suojelemista.
Osa kansainvälisistä organisaatioista, kuten Scouting America (Boy Scouts of America), ovat ottaneet rohkean askeleen. Boy Scouts of America joutui yhden historian suurimman seksuaaliväkivaltaskandaalin keskelle, ja organisaation sisältä paljastui kymmeniätuhansia lapsiin kohdistuneita seksuaaliväkivaltatekoja. Organisaatio on myöntänyt epäonnistuneensa ja nostanut avoimuuden yhdeksi tärkeimmäksi arvoksi; organisaatio ei pelkästään reagoi menneisyyteen, vaan he ovat ottaneet vastuun tapahtuneesta niin yhteisö- kuin yksilötasolla. Heidän valmiutensa toimii nyt mallina muille instituutioille ja organisaatioille.
”Vain niiden, jotka pyrkivät väärinkäyttämään luottamusasemaansa, tulisi pelätä, meidän muiden täytyy tehdä kaikkemme oppiaksemme menneisyydestämme, vaikka sen kuuleminen olisi meille kuinka vaikeaa” Glen Pounder, Chief Safeguarding Officer, Scouting America.
Boy Scouts of America ei saa jäädä ainoaksi organisaatioksi, joka rikkoo hiljaisuutta ja toiminnallaan antaa tukensa lapsuudessaan seksuaaliväkivaltaa kokeneille uhreille ja selviytyjille – Meidän Äänemme -kyselyn jakaminen ei ole osoitus pelkästään avoimuudesta vaan myös merkittävä teko oikeudenmukaisuuden ja lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemisen edistämiseksi. Loppujen lopuksi, ”jakaako vai ollako jakamatta”, on valinta, joka muokkaa vaikuttamistyön ja lastensuojelun suuntaa sekä osoittaa, mikäli lapsen etua pidetään todella ensisijalla.
Tee oikea valinta – Jaa!
Toiminnanjohtaja, sosiaalipsykologi (M.Soc.Sc),
INTERPOLin lapsiin kohdistuvien rikosten erityisryhmän (SGCAC), uhreihin ja tekijöihin keskittyvän alatyöryhmän puheenjohtaja,
Traumafokusoitunut kognitiivinen psykoterapeutti
Kansainvälistä 'Meidän Äänemme' -kyselyä lapsuudessaan seksuaaliväkivaltaa kokeneille selviytyjille tukee Justice Initiative.