“Muista katsoa oikealle ja vasemmalle, ennen kuin ylität tien. Käytä suojatietä. Varo autoja! Laita turvavyö! Pysähdy kun punainen valo palaa, odota kunnes vihreä vaihtuu.“

Kuulostaako tutulta? Olet mitä luultavammin kuullut nämä asiat ensimmäisen kerran jo pienenä omilta vanhemmiltasi, isovanhemmilta, sisaruksilta, kavereilta, päiväkodin tädeiltä ja sediltä sekä myöhemmin koulussa oppitunneilla opettajiltasi. Liikenteessä liikkumiseen tarvittavia taitoja on harjoiteltu kanssasi niin kauan, että aikuiset ovat voineet olla varmoja, että omaat riittävät taidot ja tiedot turvalliseen liikkumiseen.

Odota ennen kuin klikkaat. Tutki ja ota selvää. Suhtaudu mediassa näkemääsi asianmukaisella kriittisyydellä ja varovaisuudella. Kerro aikuiselle jos törmäät johonkin outoon, hämmentävään tai kyseenalaiseen. Kohtele muita kunnioituksella. Kysy neuvoa tarvittaessa. Mediankäyttöönkin liittyy paljon erilaisia ohjeistuksia, sääntöjä ja yhteisesti sovittuja käytänteitä. Niiden avulla pyritään takaamaan kaikille turvallista ja mielekästä digiarkea. Tältä sivulta löydät ajankohtaista ja päivittyvää tietoa digiturvallisuuteen liittyvistä näkökulmista. Liikutaan yhdessä turvallisesti digiliikenteessä!

Minimoi riskit, maksimoi hyödyt

Liikenteessä on tärkeää, että noudatamme sääntöjä ja yhteisiä sopimuksia. Niitä noudattamalla huolehdimme, että kaikilla on turvallista liikenteessä. Sama pätee myös netissä, sosiaalisessa mediassa ja peleissä. Yhteisesti sovituilla säännöillä ja sopimuksilla varmistetaan, että jokainen voi käyttää medioita turvallisesti. Turvallinen mediankäyttö luo edellytykset hyötyä ja nauttia median tarjoamista mahdollisuuksista.

Digitaalisessa mediassa kuka tahansa voi joutua haitallisen sisällön äärelle tai huijauksen, varkauden, kiusaamisen, alistamisen, ahdistelun, houkuttelun, vihapuheen, väkivallan tai muun rikoksen kohteeksi. Turvallinen mediankäyttö edellyttää kykyä tunnistaa haitallisia, uhkaavia tai riskialttiita tilanteita sekä ymmärrystä, tietoa ja taitoja toimia niitä kohdatessa. Epävarmoissa tilanteissa tieto, harkinta ja maltillinen toiminta myös korostuu.

Turvallisesti digiliikenteessä -liikennevalomalli

Liikennevalomallin avulla voit myös itse pohtia ja kertoa aikuiselle mitkä asiat mediankäytössä tuovat sinulle hyötyä, iloa ja mahdollisuuksia ja mitkä asiat ovat sellaisia, mitä olisi hyvä harkita ja mitä välttää tai mihin toivoisit muutosta. Aikuisen velvollisuus on tukea sinun mediankäyttöä ja opetellessasi digiarjen lainalaisuuksia ja toimintamalleja. Taitavallekin mediankäyttäjälle voi eteen tulla tilanteita, joissa tarvitaan aikuisen apua ja neuvoja. Yllättävissä, hämmentävissä tai hankalissa tilanteissa käänny aina aikuisen puoleen. Arjessa on hyvä olla yhteisesti sovittuja sääntöjä ja sopimuksia mediankäytölle. Niiden avulla säästytään yllättäviltä tilanteilta ja erimielisyyksiltä. Mediataitojen karttuessa ja mediankäyttöön liittyvien tilanteiden tai asioiden muuttuessa on sovituista asioista hyvä käydä uusia keskusteluja ja määrittää säännöt ja sopimukset uusiksi.

Punainen valo

Mitkä asiat, tilanteet tai mediankäytön tavat ovat sellaisia mitä mediankäytössä kannattaisi välttää? Minkälaiset asiat tai tilanteet tuovat kurjia ja ikäviä fiiliksiä tai sellaisia, joista voi koitua harmia?

Keltainen valo

Mitkä asiat ja tilanteet ovat mediankäytössä ovat sellaisia, jotka harkinnanvaraisia? Keltainen valo voi myös tarkoittaa odota, malta mielesi ja joiden kohdalla on hyvä käyttää harkintaa, malttia ja odottaa hetki ennen kuin toimii.

Vihreä valo

Mitkä asiat, tilanteet tai mediankäytön tavat ovat sellaisia, jotka tuovat hyötyä, iloa ja hyvää fiilistä, ovat sallittuja ja jotain mitä voisi suositella myös kaverille?

Yksityisyyttä kannattaa suojella

Yksityisiä asioita on esimerkiksi henkilötietosi, osoitteesi, opiskelu- tai harrastuspaikkasi, puhelinnumerosi, valokuvasi, viestisi, tiedostosi, salaisuutesi, tunteesi ja omat ajatuksesi. osa yksityisistä tiedoista on sellaisia joita voit jakaa muille, ja on sinun oikeus päättää kenelle ne jaat.

Yksityisiä tietoja jakaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana Yksityisiä tietoja jakaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Vaikka jakaisit henkilökohtaisia asioitasi ja yksityisiä tietojasi vain ystävillesi, voi ne silti pahimmassa tapauksessa päätyä muillekin.

Kuka tahansa voi jakaa ajattelematta, vahingossa tai tahallisesti toisen yksityisiä ja henkilökohtaisia tietoja. Netissä ja digitaalisissa ympäristöissä sisällöt voivat levitä nopeasti ja niiden poistaminen netistä voi olla vaikeaa.

Muista, että

 • Salasanoja ei kannata kertoa kenellekään, ei edes parhaalle kaverille
 • · Kaikkein henkilökohtaisimmat asiat ja ajatukset voi olla hyvä jutella kaverin kanssa kasvotusten. Kasvotusten kerrotuista asioista ei jää todistusaineistoa kenellekään.
 • Omaa sijaintia ei kannata jakaa kaikille. Omaa sijaintia ei kannata jakaa kaikille. Ethän kerro kadullakaan jokaiselle kohtaamallesi ihmiselle mihin olet menossa.
 • Julkinen vai yksityinen profiili somessa? Julkinen profiili avaa tietojasi laajasti ja mahdollistaa tuntemattomien yhteydenotot.
 • Mieti minkälaisia kuvia ja videoita kannattaa ja saa jakaa. Hyvä periaate on, että kuvien ja videoiden tulee sellaisia, joita ei koskaan tarvitse hävetä, nolostella tai piilotella. Jakamasi kuvat eivät saa myöskään loukata muiden oikeuksia.
 • Suojele myös muiden yksityisyyttä. Pyydä aina lupa jakaa ystäväsi kuvia tai videoita. Kysy myös lupa kuvissa ja videoissa esiintyviltä henkilöiltä kuvien ja videoiden jakamiseen.
 • Älä merkitse kuvaan tai videoon ketään ilman toisen suostumusta.
 • Älä jaa muiden lähettämiä viestejä tai kuvakaappauksia toisten viesteistä ilman lupaa.
 • Älä katso tai kuuntele toisen viestejä ilman toisen lupaa.

Huolehdi salasanoista

Salasanojen tarkoituksena on varmistaa, että haluamasi asiat ja tiedot pysyvät hallinnassasi ja ettei kukaan muu voi esiintyä sinuna.

Jos joku tietää salasanasi voi hän halutessaan päästä näkemään salasanan takana olevia tietojasi, kirjautua sinun profiilillasi eri sivustoille, julkaista tietoja tai esiintyä esittäen sinua.. Salasanojen avulla voi myös saada hallintaansa laitteita tai hallinnoida erilaista toisen henkilökohtaisia sisältöä, esimerkiksi lukea, lähettää tai poistaa viestejä.

Muista nämä

 • Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata. Voit kirjoittaa salasanan ylös jonnekin, mutta säilytä sitä niin turvallisessa paikassa, että kukaan ei pääse salasanaan käsiksi.
 • Kokonainen lause on hyvä salasana
 • Mitä pidempi salasana on, sitä turvallisempi se on
 • Käytä salasanassasi isoja kirjaimia ja erikoismerkkejä
 • Kirjoitusvirheet, murre, puhekielen ilmaisut ja muu sanojen “rikkominen” vahventavat salasanaa
 • Varmista, että kukaan ei näe kun näppäilet salasanasi
 • Tee jokaiseen palveluun oma salasana, älä käytä samaa salasanaa kaikissa
 • Panosta tärkeisiin salasanoihin, joita käytät unohtuneiden salasanojen palautukseen, kuten sähköpostin salasanaa.
 • Älä koskaan kerro kenellekään salasanojasi, edes parhaalle kaverillesi! Muista, että edes viranomaiset eivät niitä sinulta kysy.
 • Muista aina kirjautua ulos tileiltä, kun lopetat niiden käytön. Erityisen tärkeää on muistaa tämä, jos kirjautuu omalle tilille joltain muulta kuin omalta laitteelta, esimerkiksi koulussa tai kirjastossa.

Suojaa laitteesi

Erilaiset haittaohjelmat on suunniteltu saastuttamaan laitteita ja vahingoittamaan niiden toimintaa.

Esimerkkejä erilaisista haittaohjelmista:

 • Madot, jotka lähettävät itsestään verkossa kopioita laitteelta toiselle
 • Mainosohjelmat, jotka näyttävät sinulle mainoksia vaikka et haluaisi
 • Ohjelmat, jotka lukitsee käyttäjän tiedot ja vaatii niiden vapauttamisesta rahaa
 • Virukset, jotka piiloutuvat osaksi ohjelmia ja tiedostoja ja levittävät kopioita itsestään
 • Ohjelmat, jotka ottavat salaa ruutukaappauksia näytöltäsi kun klikkaat hiirtä tai kosketat näyttöä
 • Ohjelmat, jotka avaavat pääsyn laitteellesi, jotta tunkeutuja voi päästä laitteellesi
 • Etähallintaohjelmat, jotka mahdollistavat laitteesi etäkäytön jonkun toisen toimesta sinun tietämättäsi
 • Ohjelmat, joiden avulla hallitaan laitteesi näppäimistöä ja lähettää tietoja tunkeutujalle
 • Vakoiluohjelmat, jotka tarkkailevat tietämättäsi mitä teet laitteellasi ja välittää tietoja eteenpäin

Laitteelle voi koitua harmia, jos

 • Laitteessasi on päivittämättömiä sovelluksia.
 • Avaat saastuneen tiedoston.
 • Avaat tuntemattoman linkin.
 • Käytät suojaamatonta yhteyttä.

Suojaudu haittaohjelmilta

 • Säädä laitteidesi asetukset niin, että pyytävät aina ensin salasanan. Muista, että hyvä salasana on sellainen, jota muut eivät pysty arvaamaan, pitkä ja sisältää mahdollisimman monenlaisia kirjaimia, merkkejä ja numeroita.
 • Pidä huolta laitteestasi. Jos laitteesi häviää, pysy rauhallisena ja kerro heti asiasta vanhemmalle tai aikuiselle, jotta he voivat auttaa löytämään laitteesi. Laitteesi ohella myös laitteellesi tallennetut kuvat, videot, yhteystiedot, viestit ja salasanat ovat tärkeätä ja arvokasta tietoa. Vaihda välittömästi kaikki laitteellasi käyttämäsi salasanat (sosiaalisen median tilit, sähköposti, pelit jne.) uusiin salasanoihin ja käytä ”kirjaudu ulos kaikilta laitteilta”- toimintoa.
 • Asenna uusimmat päivitykset aina heti käyttämiisi sovelluksiin. Päivitykset ja erilaiset virustoimintaohjelmat suojaavat laitettasi haittaohjelmilta.
 • Älä klikkaa kaikkia sinulle lähetettyjä linkkejä, vaikka tuntisitkin lähettäjän. Jos viestin sisältö näyttää oudolta voit kysyä viestin lähettäjältä, että onko hän itse tietoinen lähettämästään viestistä ja että mitä viesti pitää sisällään.
 • Älä luota liian hyviltä kuulostaviin viesteihin, joissa luvataan palkintoja, lahjoja, rahaa tai vaikkapa peliin virtuaalivaluuttaa tai muita ominaisuuksia. Haittaohjelmat pyrkii huijaamaan ja saamaan huomiosi, jotta avaisit saastuneen tiedoston, luovuttaisit salasanasi ja tunnuksesi tai muodostaisit yhteyden haittasivustolle ja -ohjelmaan.
 • Palomuuri on järjestelmä, joka suojelee laitettasi luvattomilta yhteyksiltä netissä, torjuu netin kautta laitteillesi tehtäviä hyökkäyksiä ja pysäyttää haitallisen liikenteen verkkoon.
 • Sähköpostin asetuksista löytyvä roskapostisuodatin auttaa estämään vaaralliset viestit, jotka voivat sisältää haittaohjelmia.
 • Lataa sovelluksia vain luotettavilta sivustoilta, kuten virallisesta sovelluskaupasta tai valmistajan omilta sivuilta. Älä asenna laittomia ja laitteesi vaarantavia piraattisovelluksia. Tarkista ennen sovelluksen lataamista, millaisia arvosteluja sovellus on saanut. Vältä sellaisten sovellusten lataamista, joita ei ole arvosteltu tai kommentoitu. Varmista myös, että sovelluksen tekijä on luotettava ja ettei sovellus vaadi turhan laajoja oikeuksia laitteeseesi ja sisältöihisi.
 • Varmuuskopioi tietosi säännöllisesti eli kopioi itsellesi tärkeä tieto alkuperäisen tallennuspaikan lisäksi yhteen tai useampaan paikkaan.
 • Pyydä aina vanhemman tai muun aikuisen apua, jos jokin laitteesi suojaamiseen tai haittaohjelmiin liittyvä asia askarruttaa.

Vinkkejä verkossa tapahtuvien huijauksien tunnistamiseen

 • Viestien kirjoitusasut vaihtelevat ja niissä on kirjoitusvirheitä ja hassun kuuloisia sanoja.
 • Onko viestissä jotain todella kiireellistä tai noloa? Huijari pyrkii luomaan usein huijauksen kohteena olevalle ihmiselle kiireen, häpeän tai nolouden tunnetta. Viesteissä pyritään usein vaikuttamaan jollain tavalla vastaanottajan tunteisiin.
 • Viesteissä voidaan myös pelotella tai painostaa vastaanottajaa, esimerkiksi mainitsemalla jokin tiedossa oleva haavoittuvuus, käyttäjän vanha salasana, kuvailemalla väitetyn haittaohjelman toimintaa tai listaamalla keksittyjä videotiedostojen nimiä.
 • Jos viesteissä luvataan etuja, palkintoja, rahaa tai muuta hyötyä käyttäjälle, kun hän toimii viestissä pyydetyllä tavalla. Muista, että jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä, se luultavasti onkin sitä.
 • Viestien lähetysosoite on naamioitu siten, että näyttää kuin viesti tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta.
 • Googlettamalla samalla teemalla saattaa löytyä samankaltaisia viestejä. Huijausyritykset toistavat monesti samankaltaisia kaavoja.

Älä usko kaikkea mitä näet ja kuulet

Medioita käyttäessäsi voit törmätä monenlaiseen sisältöön, josta kaikki ei aina pidä paikkaansa, ole aitoja tai sellaisia, että niitä kannattaa uskoa. Jos törmäät tällaiseen sisältöön, älä lähde suinpäin toimimaan viestin tai muun sisällön kehoittamalla tavalla. Joskus virheellisen sisällön tarkoitus on johtaa tahallisesti harhaan, joskus taas joku saattaa jakaa vahingossa puutteellista tai väärää tietoa.

 • Huhussa on usein kyse ihmisestä tai asiasta kerrotusta uutisesta, jonka tavoitteena on aiheuttaa jonkinlaista hämminkiä. Huhut voivat olla myös positiivisia, mutta harmillisen usein niiden takana on aiheuttaa jollekin vahinkoa tai vähintään jotain kiusallista, noloa tai muuta ikävää seurausta. Sosiaalisessa mediassa huhuja ja juoruja on helppo levittää. Mieti, haluaisitko itsestäsi levitettävän perättömiä huhuja tai juoruja. Pysäytä asiattomat ja loukkaavat huhut ja juorut, älä jaa niitä eteenpäin.
 • Ketjukirjeet ovat viestejä, joiden sisältö ei usein pidä paikkaansa. Ne muotoillaan usein tunteisiin vetoaviksi, uhkaaviksi, pelottaviksi tai ahdistaviksi, jotta mahdollisimman moni jakaisi niitä mahdollisimman monelle ihmiselle. Jaa eteenpäin ainoastaan hyvää mieltä ja fiilistä tuovia ketjukirjeitä.
 • Valeuutiset ovat tietoisesti jaettua puutteellista tai väärää tietoa. Niiden aiheet voi olla monenlaisia ja tarkoituksena on vaikuttaa ihmisten ajatteluun, arvoihin tai toimintaan. Epäluotettava uutinen ei kuitenkaan aina ole välttämättä valetta, vaan on muotoiltu faktoja valikoiden ja tunteisiin vetoavaksi. Tällaisilla uutisilla haetaan usein myös vastakkainasettelua. Uutisia nähdessään on hyvä tarkastella missä ja milloin uutinen on julkaistu ja kenen toimesta, miten uutisen aihetta on käsitelty ja mihin se perustuu. Joskus uutisen otsikko ei vastaa itse sisältöä.
 • Deepfakevideot ovat alkuperäisestä kuva- ja/tai äänimateriaalista muokattuja videoita ja tallenteita, joita voi olla hyvin vaikea erottaa muokatuiksi. Osa tällaisista videoista on harmittomia, mutta niitä voidaan käyttää myös kyseenalaisilla ja pahantahtoisilla tavoilla.
 • Sosiaalisessa mediassa jaettavat haasteet ovat usein hassunhauskoja, mutta pahimmillaan haasteen vastaanottamisella voi olla kauaskantoisia, vaarallisia ja terveydelle haitallisia seurauksia. Suhtaudu haasteisiin varauksella ja muista, että vaarallisiin haasteisiin ei kannata osallistua. Sen sijaan iloa, kehuja ja hyvää fiilistä tuoviin haasteisiin voi osallistua.