“Muista katsoa oikealle ja vasemmalle, ennen kuin ylität tien. Käytä suojatietä. Varo autoja! Laita turvavyö! Pysähdy kun punainen valo palaa, odota kunnes vihreä vaihtuu.“

Kuulostaako tutulta? Olet mitä luultavammin kuullut nämä asiat ensimmäisen kerran jo omilta vanhemmiltasi, isovanhemmilta tai päiväkodin tädeiltä ja sediltä sekä myöhemmin koulussa opettajiltasi. Liikenteessä turvallisesti liikkumista on harjoiteltu kanssasi niin kauan, että aikuiset ovat voineet olla varmoja, että sinulla on riittävät taidot ja tiedot turvalliseen liikkumiseen.

Odota ennen kuin klikkaat. Tutki ja ota selvää yhdessä aikuisen kanssa. Ota kuvakaappaus ja kerro aikuiselle jos törmäät johonkin outoon, hämmentävään tai pelottavaan. Kohtele muita ystävällisesti. Kysy neuvoa tarvittaessa. Digilaitteiden käyttöönkin liittyy paljon erilaisia ohjeistuksia ja yhteisesti sovittuja sääntöjä. Niiden avulla pyritään takaamaan kaikille turvallista ja mielekästä digiarkea. Tältä sivulta löydät ajankohtaista tietoa ja käytännön vinkkejä digiturvallisuustaitoihin liittyen. Liikutaan yhdessä turvallisesti digiliikenteessä!

Minimoi riskit, maksimoi hyödyt

Liikenteessä on tärkeää, että noudatamme sääntöjä ja yhteisiä sopimuksia. Niitä noudattamalla huolehdimme, että kaikilla on turvallista liikenteessä. Sama pätee myös netissä, sosiaalisessa mediassa ja peleissä. Yhteisesti sovituilla säännöillä varmistetaan, että jokainen voi käyttää digilaitteita turvallisesti. Digiturvataitojen avulla voimme hyötyä ja nauttia digiympäristön tarjoamista mahdollisuuksista.

Digitaalisessa mediassa kenelle tahansa voi tulla vastaan haitallista sisältöä tai voi joutua huijauksen, kiusaamisen, ahdistelun, väkivallan tai muun rikoksen kohteeksi. Kohdatessasi outoa, hämmästyttävää tai pelottavaa sisältöä, ota kuvakaappaus ja näytä se turvallisille aikuisille.

[h5p id=”7″]

Turvallisesti digiliikenteessä -liikennevalomalli

Liikennevalomallin avulla voit harjoitella digiliikennetaitoja ja opetella,
miten erilaisissa tilanteissa toimitaan. On hyvä pohtia yhdessä aikuisen kanssa, mitkä asiat digiarjessa tuovat sinulle hyötyä, iloa ja mahdollisuuksia ja mitkä asiat ovat sellaisia, mitä olisi hyvä harkita tai mitä tulisi välttää. Aikuisen velvollisuus on tukea sinua opetellessasi digiturvataitoja. Taitavallekin digilaitteiden käyttäjälle voi tulla eteen tilanteita, joissa tarvitaan aikuisen apua ja neuvoja. Yllättävissä, hämmentävissä tai hankalissa tilanteissa käänny aina aikuisen puoleen. Arjessa on hyvä olla yhteisesti sovittuja sääntöjä digilaitteiden käytölle. Niiden avulla säästytään yllättäviltä tilanteilta ja erimielisyyksiltä. Digiturvataitojen karttuessa on sovituista asioista hyvä käydä uusia keskusteluja ja määrittää säännöt ja sopimukset uusiksi.

Punainen valo

Mitkä digiliikenteen asiat, tilanteet tai tavat ovat sellaisia mitä kannattaisi välttää? Minkälaiset asiat tai tilanteet tuovat kurjia ja ikäviä fiiliksiä tai sellaisia, joista voi koitua harmia? Kohdatessasi ”punaista”, eli outoa, hämmästyttävää tai pelottavaa sisältöä, ota kuvakaappaus ja näytä se turvallisille aikuisille.

Keltainen valo

Mitkä digiliikenteen asiat ja tilanteet ovat sellaisia, joissa tulisi hidastaa ja käyttää harkintaa ennen kuin toimii? “Keltaiset” ovat uusia tai mietityttäviä tilanteita, joiden kohdalla tulisi neuvotella ensin aikuisen kanssa.

Vihreä valo

Mitkä digiliikenteen asiat, tilanteet tai tavat ovat sellaisia, jotka tuovat hyötyä, iloa ja hyvää fiilistä? “Vihreät” ovat sallittuja, usein jo tuttuja sisältöjä tai asioita, joista voit rauhassa nauttia digiliikenteessä.

Yksityisyyttä kannattaa suojella

Yksityisiä asioita on esimerkiksi henkilötietosi, osoitteesi, opiskelu- tai harrastuspaikkasi, puhelinnumerosi, valokuvasi, viestisi, salaisuutesi, tunteesi ja omat ajatuksesi. Osa yksityisistä tiedoista on sellaisia joita voit jakaa muille, mutta niiden jakamisesta on hyvä ensin keskustella aikuisen kanssa.

Yksityisiä tietoja jakaessa kannattaa olla tarkkana. Vaikka jakaisit henkilökohtaisia asioitasi ja yksityisiä tietojasi vain ystävillesi, voivat ne silti pahimmassa tapauksessa päätyä muillekin.

Kuka tahansa voi jakaa ajattelematta, vahingossa tai tahallisesti toisen yksityisiä ja henkilökohtaisia tietoja. Netissä ja digitaalisissa ympäristöissä sisällöt voivat levitä nopeasti ja niiden poistaminen netistä voi olla vaikeaa. Kysy aina lupa kuvissa ja videoissa esiintyviltä henkilöiltä kuvien ja videoiden jakamiseen.

Muista, että

 • Salasanoja ei kannata kertoa kenellekään, ei edes parhaalle kaverille
 • Kaikkein henkilökohtaisimmat asiat ja ajatukset voi olla hyvä jutella kaverin kanssa kasvotusten. Kasvotusten kerrotuista asioista ei jää todistusaineistoa kenellekään.
 • Omaa sijaintia ei kannata jakaa yleisesti. Ethän kerro kadullakaan jokaiselle kohtaamallesi ihmiselle mihin olet menossa.
 • Käytä yksityistä profiilia somessa. Julkinen profiili avaa tietojasi laajasti ja mahdollistaa tuntemattomien yhteydenotot.
 • Mieti minkälaisia kuvia ja videoita kannattaa ja saa jakaa. Hyvä periaate on, että kuvien ja videoiden tulee sellaisia, joita ei koskaan tarvitse hävetä, nolostella tai piilotella. Jakamasi kuvat eivät saa myöskään loukata muiden oikeuksia.
 • Suojele myös muiden yksityisyyttä. Pyydä aina lupa jakaa ystäväsi kuvia tai videoita. Kysy myös lupa kuvissa ja videoissa esiintyviltä henkilöiltä kuvien ja videoiden jakamiseen.
 • Älä merkitse kuvaan tai videoon ketään ilman toisen suostumusta.
 • Älä jaa muiden lähettämiä viestejä tai kuvakaappauksia toisten viesteistä ilman lupaa.
 • Älä katso tai kuuntele toisen viestejä ilman toisen lupaa.

[h5p id=”1″]

Huolehdi salasanoista

Salasanojen tarkoituksena on varmistaa, että haluamasi asiat ja tiedot pysyvät hallinnassasi ja ettei kukaan muu voi esiintyä sinuna.

Jos joku tietää salasanasi voi hän halutessaan päästä näkemään salasanan takana olevia tietojasi, kirjautua sinun profiilillasi eri sivustoille, julkaista tietoja tai esiintyä esittäen sinua. Salasanojen avulla voi myös saada hallintaansa laitteita tai hallinnoida erilaista toisen henkilökohtaisia sisältöä, esimerkiksi lukea, lähettää tai poistaa viestejä.

Muista nämä

 • Hyvä salasana tai salalause on helppo muistaa, mutta vaikea arvata. Voit kirjoittaa salasanan tai -lauseen ylös jonnekin, mutta säilytä sitä niin turvallisessa paikassa, että kukaan ei pääse siihen käsiksi.
 • Mitä pidempi salasana tai -lause on, sitä turvallisempi se on
 • Käytä salasanassasi isoja kirjaimia ja erikoismerkkejä
 • Varmista, että kukaan ei näe kun näppäilet salasanasi
 • Älä käytä samaa salasanaa kaikissa palveluissa
 • Älä koskaan kerro kenellekään salasanojasi, edes parhaalle kaverillesi! Muista, että edes viranomaiset eivät niitä sinulta kysy.
 • Muista aina kirjautua ulos tileiltä, kun lopetat niiden käytön. Erityisen tärkeää on muistaa tämä, jos kirjautuu omalle tilille joltain muulta kuin omalta laitteelta, esimerkiksi koulussa tai kirjastossa.

[h5p id=”8″]

Suojaa laitteesi

Erilaiset haittaohjelmat on suunniteltu saastuttamaan laitteita ja vahingoittamaan niiden toimintaa.

Esimerkkejä erilaisista haittaohjelmista:

 • Mainosohjelmat, jotka näyttävät sinulle mainoksia vaikka et haluaisi
 • “Madot”, jotka lähettävät itsestään verkossa kopioita laitteelta toiselle 
 • Ohjelmat, jotka lukitsee käyttäjän tiedot ja vaatii niiden vapauttamisesta rahaa
 • Virukset, jotka piiloutuvat osaksi ohjelmia ja tiedostoja ja levittävät kopioita itsestään
 • Ohjelmat, jotka ottavat salaa ruutukaappauksia näytöltäsi kun klikkaat hiirtä tai kosketat näyttöä
 • Ohjelmat, joiden avulla hallitaan laitteesi näppäimistöä ja lähetetään tietoja tunkeutujalle
 • Vakoiluohjelmat, jotka tarkkailevat tietämättäsi mitä teet laitteellasi ja välittää tietoja eteenpäin

Laitteelle voi koitua harmia, jos

 • Laitteessasi on päivittämättömiä sovelluksia.
 • Avaat saastuneen tiedoston.
 • Avaat tuntemattoman linkin.
 • Käytät suojaamatonta yhteyttä.

[h5p id=”9″]

Suojaudu haittaohjelmilta

 • Säädä laitteidesi asetukset niin, että pyytävät aina ensin salasanan. Muista, että hyvä salasana on sellainen, jota muut eivät pysty arvaamaan, pitkä ja sisältää mahdollisimman monenlaisia kirjaimia, merkkejä ja numeroita.
 • Pidä huolta laitteestasi. Jos laitteesi häviää, pysy rauhallisena ja kerro heti asiasta vanhemmalle tai aikuiselle, jotta he voivat auttaa löytämään laitteesi. Vaihda välittömästi kaikki laitteellasi käyttämäsi salasanat (sosiaalisen median tilit, sähköposti, pelit jne.) uusiin salasanoihin ja käytä ”kirjaudu ulos kaikilta laitteilta”- toimintoa.
 • Asenna uusimmat päivitykset aina heti käyttämiisi sovelluksiin. Päivitykset ja erilaiset virustoimintaohjelmat suojaavat laitettasi haittaohjelmilta.
 • Älä klikkaa kaikkia sinulle lähetettyjä linkkejä, vaikka tuntisitkin lähettäjän. Jos viestin sisältö näyttää oudolta voit kysyä viestin lähettäjältä, että onko hän itse tietoinen lähettämästään viestistä ja että mitä viesti pitää sisällään.
 • Älä luota liian hyviltä kuulostaviin viesteihin, joissa luvataan palkintoja, lahjoja, rahaa tai vaikkapa peliin virtuaalivaluuttaa tai muita ominaisuuksia. Haittaohjelmat pyrkii huijaamaan ja saamaan huomiosi, jotta avaisit saastuneen tiedoston, luovuttaisit salasanasi ja tunnuksesi tai muodostaisit yhteyden haittasivustolle ja -ohjelmaan.
 • Palomuuri on järjestelmä, joka suojelee laitettasi luvattomilta yhteyksiltä netissä, torjuu netin kautta laitteillesi tehtäviä hyökkäyksiä ja pysäyttää haitallisen liikenteen verkkoon.
 • Sähköpostin asetuksista löytyvä roskapostisuodatin auttaa estämään vaaralliset viestit, jotka voivat sisältää haittaohjelmia.
 • Lataa sovelluksia vain luotettavilta sivustoilta, kuten virallisesta sovelluskaupasta tai valmistajan omilta sivuilta. Tarkista ennen sovelluksen lataamista, millaisia arvosteluja sovellus on saanut. Vältä sellaisten sovellusten lataamista, joita ei ole arvosteltu tai kommentoitu.
 • Varmuuskopioi tietosi säännöllisesti eli kopioi itsellesi tärkeä tieto alkuperäisen tallennuspaikan lisäksi yhteen tai useampaan paikkaan.
 • Pyydä aina vanhemman tai muun aikuisen apua, jos jokin laitteesi suojaamiseen tai haittaohjelmiin liittyvä asia askarruttaa.

[h5p id=”10″]

Vinkkejä verkossa tapahtuvien huijauksien tunnistamiseen

 • Viestissä on kirjoitusvirheitä tai hassun kuuloisia sanoja.
 • Onko viestissä jotain todella kiireellistä tai noloa? Huijari pyrkii luomaan usein huijauksen kohteena olevalle ihmiselle kiireen, häpeän tai nolouden tunnetta. Viesteissä pyritään usein vaikuttamaan jollain tavalla vastaanottajan tunteisiin.
 • Viesteissä voidaan myös pelotella tai painostaa vastaanottajaa, esimerkiksi mainitsemalla jokin tiedossa oleva haavoittuvuus, kuten käyttäjän vanha salasana.
 • Viesteissä luvataan etuja, palkintoja, rahaa tai muuta hyötyä käyttäjälle, kun hän toimii viestissä pyydetyllä tavalla. Muista, että jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä, se luultavasti onkin sitä.
 • Viestien lähetysosoite on naamioitu siten, että näyttää kuin viesti tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta.
 • Googlettamalla samalla teemalla saattaa löytyä samankaltaisia viestejä. Huijausyritykset toistavat monesti samankaltaisia kaavoja.

Älä usko kaikkea mitä näet ja kuulet

Digilaitteita käyttäessäsi voit törmätä monenlaiseen sisältöön, josta kaikki ei aina pidä paikkaansa, ole aitoja tai sellaisia, että niitä kannattaa uskoa. Jos törmäät tällaiseen sisältöön, hidasta vauhtia ja keskustele siitä aikuisen kanssa. Joskus virheellisen sisällön tarkoitus on johtaa tahallisesti harhaan, joskus taas joku saattaa jakaa vahingossa puutteellista tai väärää tietoa.

 • Huhussa on usein kyse ihmisestä tai asiasta kerrotusta uutisesta, jonka tavoitteena on aiheuttaa jonkinlaista hämminkiä. Huhut voivat olla myös positiivisia, mutta harmillisen usein niiden takana on aiheuttaa jollekin vahinkoa tai vähintään jotain kiusallista, noloa tai muuta ikävää seurausta. Pysäytä asiattomat ja loukkaavat huhut ja juorut, älä jaa niitä eteenpäin.
 • Ketjukirjeet ovat viestejä, joiden sisältö ei usein pidä paikkaansa. Ne muotoillaan usein uhkaaviksi, pelottaviksi tai ahdistaviksi, jotta mahdollisimman moni jakaisi niitä mahdollisimman monelle ihmiselle. Jaa eteenpäin ainoastaan hyvää mieltä ja fiilistä tuovia ketjukirjeitä.
 • Valeuutiset ovat tietoisesti jaettua puutteellista tai väärää tietoa. Niiden aiheet voi olla monenlaisia ja tarkoituksena on vaikuttaa ihmisten ajatteluun, arvoihin tai toimintaan. Uutisia nähdessään on hyvä tarkastella missä ja milloin uutinen on julkaistu ja kenen toimesta, miten uutisen aihetta on käsitelty ja mihin se perustuu. Joskus uutisen otsikko ei vastaa itse sisältöä.
 • Deepfakevideot ovat alkuperäisestä kuva- ja/tai äänimateriaalista muokattuja videoita ja tallenteita, joita voi olla hyvin vaikea erottaa muokatuiksi. Osa tällaisista videoista on harmittomia, mutta niitä voidaan käyttää myös kyseenalaisilla ja pahantahtoisilla tavoilla.
 • Sosiaalisessa mediassa jaettavat haasteet ovat usein hassunhauskoja, mutta pahimmillaan haasteen vastaanottamisella voi olla kauaskantoisia, vaarallisia ja terveydelle haitallisia seurauksia. Suhtaudu haasteisiin varauksella ja muista, että vaarallisiin haasteisiin ei kannata osallistua. Sen sijaan iloa, kehuja ja hyvää fiilistä tuoviin haasteisiin voi osallistua.

[h5p id=”2″]