Aineistopankki

STOP-merkin ohjeistus huoltajille ja vanhemmille

Kaisa-Kilpikonnan ja Kalle-Karhun salaisuuskirjat

Suojellaan Lapsia ry on tuottanut Kanadan Lastensuojelukeskuksen (Canadian Center for Child Protection) kirjoista suomenkieliset Kaisa-Kilpikonna ja Kalle-Karhu lastenkirjat vahvistamaan lasten tunne- ja turvataitokasvatusta sekä edistämään väkivallasta kertomista.

Opastus Kaisa-Kilpikonnan ja Kalle-Karhun salaisuuskirjoihin
Lataa kasvattajan opastus

Lataa Kaisa-Kilpikonnan -salaisuuskirja

Lataa Kalle-Karhun salaisuuskirja

Isot tunteet tulevat ja menevät – kuvitettu äänikirja

Kuvitettu äänikirja koostuu neljästä videosta, jotka perustuvat Isot tunteet tulevat ja menevät lastenkirjaan. Kirja helpottaa lasta isojen tunteiden aiheuttamien reaktioiden ja tunteiden tunnistamisessa ja sanottamisessa aikuiselle. Lapsille on tärkeää opettaa, että isot tunteet tulevat ja menevät, kuin pilvet taivaalla.

Isot tunteet tulevat ja menevät – kirjan voi kuunnella yhdessä lapsen kanssa tai lapsi voi kuunnella sen itsenäisesti.

Osa 1. JÄHMETTYMINEN

Osa 2. PAKENEMINEN

Osa 3. TAISTELEMINEN

Osa 4. RAUHOITTUMINEN

Stop, Slow & Go materiaaleja

Stop, Slow & Go on digiturvallisuuteen liittyvä valmis materiaalipaketti, joka antaa sinulle selkeän ohjeistuksen siitä, kuinka käsitellä digiturvallisuusteemoja oman luokkasi tai lapsiryhmäsi kanssa.Lataa STOP-juliste tästä

Muita Stop, Slow & Go materiaaleja löydät kampanjasivulta

Isot tunteet tulevat ja menevät -kirja

Kirjassa opetetaan lapsille pelon ja traumaattisten tapahtumien jälkeisistä normaaleista kehon reaktioista;  taistele, pakene ja jähmety sekä tunteidensäätelytaitoja reaktioiden hallitsemiseksi. Tieto ja ymmärrys pelkojen ja traumojen vaikutuksista helpottaa tunteista keskustelua ja isojen tunteiden säätelyä sekä kehon reaktioiden hallintaa.

Isot tunteet tulevat ja menevät -kirjan voi lukea yhdessä lapsen kanssa tai lapsi voi lukea sen itsenäisesti.

Ohjeet, harjoitteet ja kysymykset on laadittu siten, että ne helpottavat lasta tunteiden aiheuttamien reaktioiden ja tunteiden tunnistamisessa ja sanoittamisessa.

Vanhemmat/huoltajat voivat ladata ja tulostaa yhden kappaleen henkilökohtaiseen käyttöön. Sama koskee ammattihenkilöstöä.

Muusta suomenkielisen kirjan käytöstä tulee olla yhteydessä Suojellaan Lapsia ry:hyn: www.suojellaanlapsia.fi, yhteystiedot.Lataa kirja tästä

Isot tunteet tulevat ja menevät -kirjan psykoedukaatiojulisteet

Voit ladata ja tulostaa yhdet kappaleet ”Isot tunteet tulevat ja menevät” -kirjan psykoedukaatiojulisteita yksikkösi käyttöön. Laajemmasta käytöstä ole yhteydessä Suojellaan Lapsia ry:n erityisasiantuntijoihin.Lataa juliste 1 tästä
Lataa juliste 2 tästä

Ylen chattibotit

Ylen (2020) chattibotti lasten huoltajille. Mitä sanoisit, jos pieni koululainen kertoisi nähneensä kaverin kännykästä pornoa tai jotain muuta järkyttävää? Ylen chattibotti haastaa sinut puhumaan pienen lapsen kanssa vaikeista asioista. Kokeile, miten keskustelu etenee ja saat valinnoistasi palautetta. Sitä antavat erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Lainen Suojellaan lapsia ry:stä. 

Linkki chattibottiin: https://yle.fi/uutiset/3-11603623

Ylen chattibotti (2019) haastaa huoltajan puhumaan varhaisnuoren kanssa, kun tämä kertoo seksuaalisesta ahdistelusta – aiheesta, josta puhuminen ei ole koskaan helppoa. Huoltaja saa myös palautetta valinnoistaan.

Linkki chattibottiin: https://yle.fi/uutiset/3-10751167

“Mitä sinä tiedät? / Vat ved du? / What do you know?” Kortit

Lisätietoa korteista ja korttien tilaaminen täältä