Turvallisesti #Digiliikenteessä – muistilista huoltajille

Mukavaa joulunaikaa! 

Joululoman aikana lapset kuten myös aikuiset viettävät usein enemmän aikaa digilaitteidensa parissa. Loma mahdollistaa myös arjen säännöistä höllentämisen ja lasten vapaamman mediankäytön. Usein joululahjoiksi hankitaan uusia digilaitteita tai pelejä, jotka ovatkin lomalla kovassa käytössä.  

Alla löytyvien helppojen käytännön vinkkien avulla varmistat perheellesi mukavan ja turvallisen mediankäytön myös jouluna.  

 1. Ole läsnä lapsen digiarjessa. Kysy päivittäin digiarjen kuulumiset, myös juhlapyhien aikana. Keskustelu kannattaa aina aloittaa netin mukavista asioista. Aikarajoja ja ”ruutuaikaa” tärkeämpää on tietää mitä lapsi tekee, missä ja kenen kanssa. Pyydä lasta esittelemään ja kertomaan mitä sivustoja ja sovelluksista hän mieluiten käyttää.   
 1. Noudata erityisasiantuntijoiden asettamia sovellusten ja pelien ikärajoja.  
 1. Tarkista lapsen julkiset profiilit: varmista, ettei lapsi käytä julkisesti omaa kuvaa profiilikuvana, eikä jaa henkilökohtaisia tietoja kuten osoitetta/puhelinnumeroa/sijaintia/koulua tai tarkkoja kiinnostuksen kohteitaan tai kuvia lemmikeistään.  Varmista myös, ettei ulkopuolinen pysty profiilikuvan perusteella arvaamaan, että kyseessä on lapsi.  
 1. Ota Puhelinparkki käyttöön. Puhelinparkki mahdollistaa koko perheelle säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. Käyttö tukee rauhoittumista iltaisin ja turvaa lapsen unta. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä ja vähentävät konflikteja tulevaisuudessa.  
 1. Lasta on tärkeä ohjeistaa, että netissä voi kivojen asioiden lisäksi tulla vastaan myös outoja ja pelottaviakin asioita.  Harjoitelkaa yhdessä ja opeta lasta ottamaan kuvakaappauksia ensin mukavista ja kivoista asioista. Ohjeista lasta ottamaan aina hämmentävistä tilanteista kuvakaappaus ja näyttämään se turvalliselle aikuiselle (sitä ei tule koskaan lähettää) 
 1. Juhla-aikaan on mukava ottaa kuvia ikuistamaan hienoja hetkiä. Pyydä lapselta kuitenkin lupa ennen kuin otat tai jaat hänestä kuvia – lapset oppivat parhaiten esimerkin kautta. Kunnioita lapsen yksityisyyttä – kuvia on vaikea poistaa netistä jälkeenpäin. 

Puhelinparkki joulua varten

Hienoa, että päätit ottaa lapsesi kanssa puhelinparkin käyttöön! Voit helposti tulostaa puhelinparkin värillisenä versiona täältä tai väritettävänä versiona täältä.

Joululoman aikana lapset kuten myös aikuiset viettävät usein enemmän aikaa digilaitteidensa parissa. Puhelinparkin onnistunut käyttö mahdollistaa koko perheelle säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. Käyttö tukee rauhoittumista iltaisin ja turvaa lapsen unta. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä ja vähentävät konflikteja tulevaisuudessa.  

Ohjeet puhelinparkin tekoon:  

 1. Tulosta puhelinparkkipohja  
 2. Väritä/koristele puhelinparkki mieleiselläsi tavalla 
 3. Liimaa puhelinparkki pahviin käyttäen esim. muropakettia tai kenkälaatikkoa pohjana ja taita katkoviivan kohdalta  
 4. Sopikaa yhdessä mihin aikaan perheen puhelimet parkkeerataan puhelinparkkiin 

Turvallisesti Digiliikenteessä – Muistilista turvalliseen nettipelaamiseen

Leikki ja pelaaminen ovat luonnollinen osa lapsuutta. Pelaamisesta, kuten monesta muustakin digiliikenteen askareista voi olla paljon iloa ja hyötyä lapselle. Tutustu seuraaviin vinkkeihin, jotka auttavat suojelemaan lastasi pelien ikävimmiltä puolilta.  

 1. Pelatkaa yhdessä  

Ole läsnä lapsen peliarjessa ja pyydä lastasi esittelemään hänen lempipelinsä. Pelaamalla yhdessä on mahdollista havaita myös muiden pelaajien käyttäytymistä tai keskustelun sisältöjä.  Keskustelu kannattaa aina aloittaa pelien mukavista asioista, sillä avoimen ja mukavan keskustelun avulla lapsen on myös helpompi kertoa mahdollisista ikävistä kokemuksista.    

 1. Tarkista lapsen julkiset profiilit 

Varmista, että lapsen peliprofiili ei paljasta välittömästi sitä, että kyseessä on lapsi tai muuta yksityistä tietoa (esimerkiksi koko nimi, syntymäaika, oma tai edes lemmikin kuva). Vaikka nettipeleissä usein tuntuu, että keskustelee samanikäisen ystävän kanssa niin todellisuudessa kukaan ei voi tietää kuka nimimerkin takana toimii.  

 1. Noudata asiantuntijoiden asettamia ikärajoja 

Ikärajat ovat erityisasiantuntijoiden asettamia ja ne on asetettu lasten suojelemiseksi ikätasolle haitallisilta sisällöiltä. Ikärajoja noudattamalla voidaan varmistaa, että lapsella on mahdollisuus nauttia turvallisesti pelien hyödyistä ja iloista, kohtaamatta  sopimatonta ja haitallista sisältöä tai tilanteita, joissa hänellä ei ole vielä taitoja toimia turvallisesti.   

 1. Juttele reilusta käytöksestä peleissä  

Ohjeista ja kannusta lasta kertomaan kohtaamastaan sopimattomasta käyttäytymisestä turvallisille aikuisille ja raportoimaan asiasta pelin ylläpidolle. Pelitilanteet voivat herättää isoja tunteita ja on tärkeä muistuttaa, että kaikkia pelaajia tulee kohdella kunnioittavasti myös digiliikenteessä.    

 1. Sovi yhteiset säännöt peliajoista 

Tarkkoja peliaikoja tärkeämpää on, että aikuinen on tietoinen lapsen tekemisistä ja kontakteista peleissä. Lapsi osaa harvoin säädellä omaa pelaamistaan ja siksi on tärkeä sopia yhteiset säännöt peliaikoihin. Puhelinparkki helpottaa peliajan rajaamista ja mahdollistaa säännölliset tauot pelaamisesta. (vinkki! puhelinparkkiin voi myös parkkeerata peliohjaimet) 

 1. Ole tietoinen lapsesi pelikavereista 

Nettipelit ovat usein niin sanottuja monipelaajaympäristöjä, joissa täysin tuntemattomien kontaktit pelissä on vaikea välttää. Kannusta lasta kertomaan pelin keskusteluista ja sovi perussääntö, ettei yksityisiin keskustelualustoihin tule koskaan siirtyä.  

Turvallisesti #Digiliikenteessä – Muistilista huoltajille

 1. Ole läsnä lapsen digiarjessa. Kysy päivittäin digiarjen kuulumiset. Keskustelu kannattaa aina aloittaa netin mukavista asioista. Aikarajoja ja ”ruutuaikaa” tärkeämpää on tietää mitä lapsi tekee, missä ja kenen kanssa. Pyydä lasta esittelemään ja kertomaan mitä sivustoja ja sovelluksista hän mieluiten käyttää.  
 1. Noudata erityisasiantuntijoiden asettamia sovellusten ja pelien ikärajoja.  
 1. Tarkista lapsen julkiset profiilit: varmista, ettei lapsi käytä julkisesti omaa kuvaa profiilikuvana, eikä jaa henkilökohtaisia tietoja kuten osoitetta/puhelinnumeroa/sijaintia/koulua tai tarkkoja kiinnostuksen kohteitaan tai kuvia lemmikeistään.  
 1. Ota Puhelinparkki käyttöön. Puhelinparkin onnistunut käyttö mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. Käyttö tukee lapsen rauhoittumista iltaisin ja turvaa lapsen unta. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä ja vähentävät konflikteja tulevaisuudessa. 
 1. Lasta on tärkeä ohjeistaa, että netissä voi kivojen asioiden lisäksi tulla vastaan myös outoja ja pelottaviakin asioita.  Opeta lasta ottamaan kuvakaappauksia mukavista ja kivoista asioista. Ohjeista lasta ottamaan aina hämmentävistä tilanteista kuvakaappaus ja näyttämään se turvalliselle aikuiselle.  
 1. Pyydä lapselta lupa ennen kuin otat tai jaat hänestä kuvia – lapsi oppii esimerkin kautta. Kunnioita lapsen yksityisyyttä – kuvia on vaikea poistaa netistä jälkeenpäin. 

Kaikki tekevät virheitä myös digiympäristössä. Suhtaudu näihin tilanteisiin empaattisesti ja käännä ne oppimishetkiksi. 

Puhelinparkki

Hienoa, että päätit ottaa lapsesi kanssa puhelinparkin käyttöön! Voit helposti tulostaa puhelinparkin täältä.

Nopeasti kertyvän tutkimusnäytön perusteella on tärkeä kannustaa lasta rajoittamaan digilaitteiden käyttöä. Kotona ja koulussa on tärkeä olla tilanteita, jossa ollaan ilman puhelimia. Puhelinparkki suojelee lasta digiliikenteessä ja mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. 

Lapsen aivot tarvitsevat yhä kiireisemmässä digiarjessa rauhaa. Puhelinparkki on erityisen hyödyllinen iltaisin tukemaan lapsen rauhoittumista ja turvaamaan unta. Puhelinparkin avulla älylaitteet pysyvät poissa makuuhuoneista ja kylpyhuoneista. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä. Sen käyttö vähentää myös konflikteja tulevaisuudessa. 

Ohjeet puhelinparkin tekoon:  

 1. Tulosta puhelinparkkipohja  
 1. Väritä/koristele puhelinparkki mieleiselläsi tavalla 
 1. Liimaa puhelinparkki pahviin käyttäen esim. muropakettia tai kenkälaatikkoa pohjana ja taita katkoviivan kohdalta  
 1. Sopikaa yhdessä mihin aikaan perheen puhelimet parkkeerataan puhelinparkkiin 

Suunnitelkaa yhdessä puhelinparkin käyttöön liittyvä pisteidenlaskusysteemi. Perhe voi yhdessä päättää parkin onnistuneeseen käyttöön liittyvistä palkinnoista viikon lopuksi, esim. Peli-ilta, leffailta, herkkuhetki tmv.

”Mitä sinä tiedät? / Vat ved du? / What do you know?” Kortit

Lisätietoa korteista ja korttien tilaaminen täältä

Ylen chattibotit

Ylen chattibotit

Ylen (2020) chattibotti lasten huoltajille. Mitä sanoisit, jos pieni koululainen kertoisi nähneensä kaverin kännykästä pornoa tai jotain muuta järkyttävää? Ylen chattibotti haastaa sinut puhumaan pienen lapsen kanssa vaikeista asioista. Kokeile, miten keskustelu etenee ja saat valinnoistasi palautetta. Sitä antavat erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Lainen Suojellaan lapsia ry:stä. 

Linkki chattibottiin: https://yle.fi/uutiset/3-11603623

Ylen chattibotti (2019) haastaa huoltajan puhumaan varhaisnuoren kanssa, kun tämä kertoo seksuaalisesta ahdistelusta – aiheesta, josta puhuminen ei ole koskaan helppoa. Huoltaja saa myös palautetta valinnoistaan.

Linkki chattibottiin: https://yle.fi/uutiset/3-10751167

STOP-merkin ohjeistus huoltajille ja vanhemmille

Opasta lasta toimimaan turvallisesti netissä

Lapsella on oikeus tietoon, oppimiseen ja turvallisuuteen

Lapset pelaavat, viestittelevät kavereiden kanssa sekä postaavat sisältöä nettiin nyt enemmän kuin koskaan. Suojellaan Lapsia erityisasiantuntijat kannustavat aikuisia olemaan läsnä lapsen digiarjessa. Aikuisten on tärkeää tukea lapsen verkkovälitteistä sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä ja harrastamista kysymällä ja kuulemalla mitä ja millaista tekemistä lapsi on verkossa keksinyt.

Epävarmoissa tilanteissa tieto, harkinta ja maltillinen toiminta korostuu. Lapsen kanssa on hyvä keskustella netin valheellisista sisällöistä. Niin lasten kuin aikuistenkin voi olla hyvin vaikeaa erottaa virheellistä tietoa oikeasta ja siksi lähdekriittisyyttä on tärkeä opettaa pienestä pitäen. Tutkikaa esimerkiksi yhdessä mitkä tietolähteet ovat virallisia ja mistä valesisällön voisi tunnistaa. Netin algoritmit tuovat myös ilmiöön oman haasteena. Käytännöllinen vinkki on kokeilla perheen kesken tiedon hakua esimerkiksi googlella ja tarkastella sen tuottamia eri hakutuloksia.

Ota verkon haitallinen ja hämmentävä sisältö puheeksi lapsen kanssa

Muistuta lasta, että verkossa voi tulla vastaan myös hämmentävää ja haitallista sisältöä kuten väkivaltaa, pornoa tai muuta lapsen ikä- ja kehitystasolle sopimatonta materiaalia. Kannusta lasta kertomaan kohtaamistaan hämmentävistä sisällöistä ja tutustukaa yhdessä luotettaviin, lapsen ikä- ja kehitystasolle sopiviin peleihin, somealustoihin ja uutiskanaviin. Ikärajoista lisätietoa löytyy täältä. Netissä kiertävät myös erilaiset haasteet ja provosoivat kisailut saattavat houkuttaa lapsia osallistumaan ja esimerkiksi jakamaan itsestään kuva ja videomateriaalia mikä aina sisältää riskin kuvien väärinkäytölle.

Keskustele lapsen kanssa verkossa esiintyvästä houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming)

Lasten verkkoajan merkittävä lisääntyminen on lisännyt myös rikollisten verkkoaikaa ja lasten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Sen tunnistaminen on vaikeaa, sillä ilmiö on hyvin moninainen. Aikuisen kannattaa ottaa puheeksi ja sanoittaa lapselle, että kaikki verkossa olevat kaverit eivät välttämättä ole sitä mitä sanovat olevansa. Lapselle on hyvä perustella, että tavalliseenkin tapaan kontaktia ottavilla saattaa olla pahoja aikeita ja siksi maltti on valttia nettituttujen kanssa käydyissä keskusteluissa. Hyvä vinkki on keskustella lapsen kanssa, miksi esimerkiksi pelialustalle ei kannata laittaa omaa kuvaa profiilikuvaksi. Huoltajan tehtävänä on suojella lasta ja lapsen yksityisyyttä myös antamalla lapselle tietoa. Lisätietoa groomingista ilmiönä saat kuuntelemalla Riko hiljaisuus- podcastin.

Lapsella on oikeus tietoon, oppimiseen ja turvallisuuteen

Suojellaan Lapsia ry:n erityisasiantuntijat muistuttavat, että koronakriisin myötä lapsen oikeuksien toteutuminen on tilapäisesti vaarantunut ja poikkeusoloissakin meidän kaikkien aikuisten tulee kiinnittää huomiota lapsen oikeuksien toteutumiseen. Lapset ovat siirtyneet nopeasti ja kokopäiväisesti verkkoympäristöihin eikä siirtymää ymmärrettävästi ehditty valmistella. Erityisasiantuntijat haluavat muistuttaa, että turvallisen aikuisen läsnäolo lapsen arjessa kaikissa ympäristöissä on parasta lasten suojelua.

Lapset ja perheet tarvitsevat nyt tukea ja apua, siksi me Suojellaan Lapsissa teemme työtä lapsen oikeuksien toteutumiseksi; lapset saavat turvallista tukea läksyihin #Lentäväksytuki avulla ja kampanjoimme ennaltaehkäisten lasten joutumista seksuaalisen häirinnän, houkuttelun tai seksuaaliväkivallan uhriksi.

Työmme lasten suojelemiseksi vaatii resursseja, voit tukea työtämme lahjoituksellasi

#SuojellaanLapsiaYhdessä