Turvallisesti #Digiliikenteessä – muistilista huoltajille

Mukavaa joulunaikaa! 

Joululoman aikana lapset kuten myös aikuiset viettävät usein enemmän aikaa digilaitteidensa parissa. Loma mahdollistaa myös arjen säännöistä höllentämisen ja lasten vapaamman mediankäytön. Usein joululahjoiksi hankitaan uusia digilaitteita tai pelejä, jotka ovatkin lomalla kovassa käytössä.  

Alla löytyvien helppojen käytännön vinkkien avulla varmistat perheellesi mukavan ja turvallisen mediankäytön myös jouluna.  

  1. Ole läsnä lapsen digiarjessa. Kysy päivittäin digiarjen kuulumiset, myös juhlapyhien aikana. Keskustelu kannattaa aina aloittaa netin mukavista asioista. Aikarajoja ja ”ruutuaikaa” tärkeämpää on tietää mitä lapsi tekee, missä ja kenen kanssa. Pyydä lasta esittelemään ja kertomaan mitä sivustoja ja sovelluksista hän mieluiten käyttää.   
  1. Noudata erityisasiantuntijoiden asettamia sovellusten ja pelien ikärajoja.  
  1. Tarkista lapsen julkiset profiilit: varmista, ettei lapsi käytä julkisesti omaa kuvaa profiilikuvana, eikä jaa henkilökohtaisia tietoja kuten osoitetta/puhelinnumeroa/sijaintia/koulua tai tarkkoja kiinnostuksen kohteitaan tai kuvia lemmikeistään.  Varmista myös, ettei ulkopuolinen pysty profiilikuvan perusteella arvaamaan, että kyseessä on lapsi.  
  1. Ota Puhelinparkki käyttöön. Puhelinparkki mahdollistaa koko perheelle säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. Käyttö tukee rauhoittumista iltaisin ja turvaa lapsen unta. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä ja vähentävät konflikteja tulevaisuudessa.  
  1. Lasta on tärkeä ohjeistaa, että netissä voi kivojen asioiden lisäksi tulla vastaan myös outoja ja pelottaviakin asioita.  Harjoitelkaa yhdessä ja opeta lasta ottamaan kuvakaappauksia ensin mukavista ja kivoista asioista. Ohjeista lasta ottamaan aina hämmentävistä tilanteista kuvakaappaus ja näyttämään se turvalliselle aikuiselle (sitä ei tule koskaan lähettää) 
  1. Juhla-aikaan on mukava ottaa kuvia ikuistamaan hienoja hetkiä. Pyydä lapselta kuitenkin lupa ennen kuin otat tai jaat hänestä kuvia – lapset oppivat parhaiten esimerkin kautta. Kunnioita lapsen yksityisyyttä – kuvia on vaikea poistaa netistä jälkeenpäin.