Muistilista turvalliseen nettipelaamiseen
top of page
  • Protect Children

Muistilista turvalliseen nettipelaamiseen

Päivitetty: 13. syysk. 2022

OHJEISTUS


Leikki ja pelaaminen ovat luonnollinen osa lapsuutta. Pelaamisesta, kuten monesta muustakin digiliikenteen askareista voi olla paljon iloa ja hyötyä lapselle. Tutustu seuraaviin vinkkeihin, jotka auttavat suojelemaan lastasi pelien ikävimmiltä puolilta.


1. Pelatkaa yhdessä

Ole läsnä lapsen peliarjessa ja pyydä lastasi esittelemään hänen lempipelinsä. Pelaamalla yhdessä on mahdollista havaita myös muiden pelaajien käyttäytymistä tai keskustelun sisältöjä.  Keskustelu kannattaa aina aloittaa pelien mukavista asioista, sillä avoimen ja mukavan keskustelun avulla lapsen on myös helpompi kertoa mahdollisista ikävistä kokemuksista.

2. Tarkista lapsen julkiset profiilit

Varmista, että lapsen peliprofiili ei paljasta välittömästi sitä, että kyseessä on lapsi tai muuta yksityistä tietoa (esimerkiksi koko nimi, syntymäaika, oma tai edes lemmikin kuva). Vaikka nettipeleissä usein tuntuu, että keskustelee samanikäisen ystävän kanssa niin todellisuudessa kukaan ei voi tietää kuka nimimerkin takana toimii. 


3. Noudata asiantuntijoiden asettamia ikärajoja

Ikärajat ovat erityisasiantuntijoiden asettamia ja ne on asetettu lasten suojelemiseksi ikätasolle haitallisilta sisällöiltä. Ikärajoja noudattamalla voidaan varmistaa, että lapsella on mahdollisuus nauttia turvallisesti pelien hyödyistä ja iloista, kohtaamatta sopimatonta ja haitallista sisältöä tai tilanteita, joissa hänellä ei ole vielä taitoja toimia turvallisesti.  


4. Juttele reilusta käytöksestä peleissä

Ohjeista ja kannusta lasta kertomaan kohtaamastaan sopimattomasta käyttäytymisestä turvallisille aikuisille ja raportoimaan asiasta pelin ylläpidolle. Pelitilanteet voivat herättää isoja tunteita ja on tärkeä muistuttaa, että kaikkia pelaajia tulee kohdella kunnioittavasti myös digiliikenteessä.


5. Sovi yhteiset säännöt peliajoista

Tarkkoja peliaikoja tärkeämpää on, että aikuinen on tietoinen lapsen tekemisistä ja kontakteista peleissä. Lapsi osaa harvoin säädellä omaa pelaamistaan ja siksi on tärkeä sopia yhteiset säännöt peliaikoihin. Puhelinparkki helpottaa peliajan rajaamista ja mahdollistaa säännölliset tauot pelaamisesta. (vinkki! puhelinparkkiin voi myös parkkeerata peliohjaimet)


6. Ole tietoinen lapsesi pelikavereista

Nettipelit ovat usein niin sanottuja monipelaajaympäristöjä, joissa täysin tuntemattomien kontaktit pelissä on vaikea välttää. Kannusta lasta kertomaan pelin keskusteluista ja sovi perussääntö, ettei yksityisiin keskustelualustoihin tule koskaan siirtyä.

bottom of page