Kenen puoleen sinä käännyt kun koulun kivat aikuiset puuttuvat?

-Nuoria mietityttää kesä, korona ja mitä ja miten paljon tekemistä tullaan rajoittamaan. Tekemisen siirryttyä suurelta osin someen, on hyvä kerrata miten toimia jos kohtaa esimerkiksi häirintää tai kiristystä.

Mietityttääkö sinua tuleva kesä ja se, millainen se tulee olemaan? Mietitkö joudutaanko rajoituksiin palaamaan ja tiukentuvatko säännöt? Entä mietitkö pääsetkö huvipuistoon tai liikkumaan vapaasti? Myöhemmäksi siirtyneet kesäleirit, rippileirit, lanit, festarit ja erilaiset opintojen päättäjäiset saattavat myös harmittaa ja toisaalta monta mukavaa kesäsuunnitelmaa voi vielä toteutua.

Epävarmoina aikoina vanhempien jaksaminen ja rahojen riittäminen saattaa huolettaa. Oletko alakuloinen tai kokenut yksinäisyyttä? Kenelle voisit puhua huolistasi? Koronakevät on ollut jokaiselle erilainen, osalla voi olla useampia huolia ja toisten kevät on sujunut mutkattomammin. On hyvä muistaa huomioida, että jokaisen yksilöllinen kokemus on yhtä totta. 

Kaikille tekee hyvää miettiä kesää kohti siirryttäessä, mikä on tällä hetkellä hyvin ja mistä saat voimaa ja iloa tähän erilaiseen aikaan. Korona-arki on voinut tuoda arkeen myös hyviä asioita, jotka ehkä jäävät osaksi elämää. Tämän kevään aikana moni on ollut somessa ja pelannut aikaisempaa enemmän ja myös kesällä suuri osa tapahtumista on verkossa. Voisitko tavata kavereita edelleen somessa jos kasvokkaisiin tapaamisiin ei pääse? Oletko ollut avuksi jollekin tai tullut itse autetuksi? 

On hyvä muistaa, ettei ole liian pieniä huolia jaettavaksi. Asioista puhuminen turvalliselle aikuiselle kannattaa ja auttaa uskomaan siihen, että tulemme selviämään tästä hieman erilaisesta kesästä. Muistathan, että kaikilla on oikeus harrastaa, viettää aikaa ja pelata ilman minkäänlaista häirintää, myös verkossa. Monelle somessa ja muilla alustoilla tulleet pulmatilanteet on sellaisia, joista ei välttämättä haluaisi kertoa kuin ehkä parhaalle kaverille. Kenelle aikuiselle sinä kertoisit?

Viisi pointtia kesään:

  1. Mieti mitä kaikkea kivaa voi tehdä mahdollisista rajoituksista huolimatta. 
  2. Muistuta itseäsi kaikista hyvistä uusista asioista mitä keväänä teitkin toisin. Voisiko samoja juttuja jatkaa?
  3. Muista nettiturvallisuus: yksityisiä tietoja kuten puhelinnumeroa, some-tilien tarkkoja tietoja, salasanoja, kotiosoitetta eikä nudeja kannata jakaa tuntemattomille. Somessakin on ok sanoa EI.
  4. Kerro luotettavalle aikuiselle pulmatilanteista ja huolistasi. Mieti jo etukäteen kuka on sinun luottoaikuisesi?
  5. Älä jää yksin, avun pyytäminen kannattaa. Auta myös itse kaveria silloin kun tarve on.

Hyvää kesälomaa juuri sinulle!

Elina Vesterinen, YTM, muutosagentti, Sosiaalialan osaamiskeskus Verso, Päijät-Häme ja Itäinen Uusimaa 

Hanna-Leena Laitinen, YTM yhteiskuntasuhde- ja vaikuttamistyön johtaja, erityisasiantuntija, Suojellaan Lapsia ry